Sindikat Hidrogradnje dobio obavještenje: Svi na minimalac

Radiosarajevo.ba
Sindikat Hidrogradnje dobio obavještenje: Svi na minimalac

Sindikat je dobio obećanje od novog v.d. direktora Hidrogradnje Munira Obralije da će radnici dobiti plaće za decembar nakon što se odblokiraju računi, kazao je za Oslobođenje Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata ovog sarajevskog preduzeća.

Napomenuo je da bi se to trebalo desiti u narednih nekoliko dana. Tufekčić ističe kako je dogovoreno da će plaće svim radnicima za decembar ići na minimalac zbog, kako se navodi, nedostatka posla i trenutne teške situacije u firmi.

"Mi smo pristali na to. Ako će svi na minimalac, onda idemo i mi, i to je uredu", rekao je Tufekčić.

On napominje da se u posljednje vrijeme dešavaju čudne stvari i unutar samog Sindikata Hidrogradnje. Naime, predsjednik Nadzornog odbora Sindikata Miralem Terzo podnio je pisanu ostavku na svoju funkciju. Iz kojeg razloga, nije nam do kraja poznato. 

"Ne bih da komentarišem tu ostavku. Terzo je moj prijatelj i kolega, a prije svega prijatelj Hidrogradnje, ali smatram da je malo izašao iz svojih okvira nadležnosti", mišljenja je Tufekčić.

Kada je u pitanju imenovanje novih članova uprave preduzeća, Nadzorni odbor Hidrogradnje završio je proceduru imenovanja nakon što je u petak u Službenim novinama FBiH objavljena odluka Vlade Federacije BiH o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje izvršnih direktora Hidrogradnje.

Prema toj odluci, Nadzorni odbor potvrdio je imenovanje novih izvršnih direktora: Rešada Sokolovića za v.d. izvršnog direktora, odnosno zamjenika direktora, te Fikreta Brkovića za v.d. tehničkog direktora tog privrednog društva.

Također, Nadzorni odbor Hidrogradnje trebao bi pokrenuti proceduru odabira vanjskog revizora, koji će izvršiti kontrolu godišnjeg izvještaja o poslovanju Hidrogradnje.

Podsjećamo, Sindikat je obimnu dokumentaciju poslovanja od 2010. godine pa naovamo dostavio i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Finansijskoj policiji, tvrdeći da postoje osnove sumnje da je u tom periodu stara uprava sa tadašnjim direktorom Džemaludinom Peljtom vršila kriminalne radnje unutar preduzeća, te prala pare i sakrivala izvještaje o poslovanju.

Kako saznaje Oslobođenje, Peljto će još dva mjeseca dolaziti u zgradu Direkcije, iako je razriješen funkcije direktora. Takva je, navodno, procedura.

S druge strane, pojedini radnici tvrde da Peljto i njegovi sada već bivši saradnici poput Bakira Arslanagića (bivši zamjenik direktora) koriste ovo vrijeme za zataškavanje nedozvoljenih radnji koje su počinili u prošlosti. Također, stari saziv Nadzornog odbora, sa Emirom Felićem na čelu, još vrši svoju funkciju, jer novi članovi nisu imenovani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije