Sindikat državnih službenika traži poništenje odluke o smanjenju plaća

Radiosarajevo.ba
Sindikat državnih službenika traži poništenje odluke o smanjenju plaća

Pored svih upozorenja Vladi Federacije BiH o jednostranom i nezakonitom donošenju odluka Vlade FBiH u vezi s cijenom rada zaposlenih u državnoj službi, Vlada je prekšila Zakon o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH i njegov član 2. stav 1. koji glasi: Uštede po osnovu plaća i naknada koje nemaju karakter plaće, regulirat će se odredbama Aneksa kolektivnih ugovora grana i djelatnosti" i na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o smanjenju plaća, kazao je danas na pres-konferenciji predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Salih Kruščica.

Istaknuo je da je Sindikat razočaran načinom kako je to Vlada uradila te najavio da će Sindikat poduzeti sve zakonom predviđene mjere od kojih će prva biti tužba za poništenje odluke Vlade.

"Odluka je nezakonita, donesena jednostrano, zbog čega ćemo pojedinačno tužbama tražiti razliku koja je nastala iz štete, ne sada od ovoga mjeseca, nego od oktobra 2008. godine, kada je zamrzuta plaća i postignut sporazum s Vladom da nećemo povećavati plaću", kazao je Kruščica.

Podsjetio je da je Sindikat upozoravao Vladu da ne donosi odluku na takav način budući da nije ispoštovala zakon o državnoj službi, član 47., stav 2., koji kaže da sa Sindikatom se mora ugovarati cijena rada.

Kruščica ističe da u članu 1. parafiranog Aneksa na Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, a koji nije potpisan zbog toga što Vlada FBiH nije osigurala saglasnosti kantonalnih vlada, stoji: Pored predlagača za utvrđivanje osnovne plaće iz stava 1. ovog člana određene zakonom, kao ravnopravan partner sudjelovat će i Sindikat.

"Aneks kolektivnih ugovora koji oni pominju nije potpisan nego je parafiran, znači naše članstvo se saglasilo u svim kantonima i federalnim institucijama da ćemo pristati na regres od 50 posto umanjenja, na umanjenje toplog obroka za 50 posto, odnosno jedan posto od prosječne plaće, i da ćemo ići do pozicije da se plaće ne diraju. Mi jesmo bili prihvatili aneks kolektivnog ugovora i prihvatit ćemo ga uvijek pod uvjetima onakvim kakvim smo se dogovorili. Vlada nije vodila računa šta će uštjediti na sebi, a odluka koju je jučer donijela ne odnosi se na parlamentarce", kazao je Kruščica pozvavši ponovo Vladu na razgovor.

"Ukoliko se Vlada ogluši i dalje na naše zahtjeve ići ćemo u generalni štrajk. Već smo donijeli odluku i pozvat ćemo članstvo da provede proceduru u svih 26 budžetskih korisnika, gdje će onda doći do blokade porezne uprave, sudske policije, policije", kazao je Kruščica.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije