Sindikat BiH traži da Parlament FBiH ne podrži "sporni" interventni zakon

Radiosarajevo.ba
Sindikat BiH traži da Parlament FBiH ne podrži "sporni" interventni zakon

Savez samostalnih sindikata BiH danas je predsjednici i potpredsjednicima FBiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Domu naroda FBiH i klubovima poslanika u Parlamentu FBiH dostavio svoje mišljenje o Prijedlogu interventnog zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama Federacije BiH, kantona, gradova, općina, vanbudžetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima.

Sindikat BiH, kao prvo, podsjeća da Vlada nije dostavila Savezu samostalnih sindikata BiH Prijedlog interventnog zakona na prethodno razmatranje i davanje mišljenja, čime je prekršila odredbe Konvencija Međunarodne organizacije rada broj 98. i 144., Evropske socijalne povelje (član 6.), Zakona o radu, Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH, granskih kolektivnih ugovora te Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH.

Sindikat također ističe da ustavni osnov, koji se navodi u obrazloženju Interventnog zakona, ne može biti razlog za donošenje takvog zakona.

-Član III Stav 1.c. Ustava Federacije BiH, donošenje propisa o finansijama i finansijskim institucijama FBiH i fiskalne politike Federacije nije ustavni osnov za uređenje plaća i naknada koje nemaju karakter plaće. Naime, ta oblast je uređena zakonima, kolektivnim ugovorima (Općim, granskim i ugovorima o radu), pa zahtijeva poseban pristup. Nadalje, Interventni zakon predstavlja poseban zakon kojim se oduzimaju ili uskraćuju prava, a donošenje Interventnog zakona po navedenim ustavnim odredbama u tekstu kako je predloženo nije u nadležnosti Federacije, jer takve mjere može donijeti Predsjedništvo. Kada bi se i prihvatilo stanovište da je Federacija BiH nadležna za donošenje Interventnog zakona, tim zakonom se, prije svega, ne mogu umanjivati plaće i naknade bez pregovora propisanih Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima između poslodavca i sindikata kao predstavnika zaposlenih, jer bi to predstavljalo oblik diktature kojom država stavlja van snage sve pozitivne propise i prava radnika i sindikata kao partnera poslodavcu, kaže se, između ostalog, u mišljenju Sindikata.

Dalje se dodaje da je Interventni zakon u suprotnosti i sa svim dosadašnjim pregovorima i sporazumima Sindikata s Vladom FBiH i kantonalnim vladama, kao i Socijalnim sporazumom za period 2009.-2010., koji je usvojila Vlada Federacije BiH i potpisala sa socijalnim partnerima.

Sindikat dodaje i to da bi u slučaju smanjenja plaća na način kako je to Vlada predložila, došlo do urušavanja penzionog fonda, zdravstvenog osiguranja i da apsolutno se ne bi mogle isplaćivati boračke naknade ni za jednu kategoriju.

Zbog toga, Savez samostalnih sindikata BiH zatražio je od Parlamenta Federacije BiH da ne razmatra "sporni" Prijedlog interventnog zakona te da naloži Vladi Federacije BiH da sa socijalnim partnerima postigne dogovor o toj oblasti u skladu sa zahtjevima MMF-a, a kojim bi se osiguralo da se ispoštuju uvjeti za potpisivanje stand-by aranžmana.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije