Sindikat BiH: Poskupljenje struje je nedopustivo

Radiosarajevo.ba
Sindikat BiH: Poskupljenje struje je nedopustivo

Povodom najavljenog donošenja konačne odluke o povećanju cijene električne energije, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava Regulatornu komisiju za električnu energiju FBiH (FERK) i Vladu Federacije BiH da je nedopustivo svako novo povećanje troškova života ionako osiromašenog stanovništva Federacije BiH. 

U trenutku kada je stopa nezaposlenosti iznad 45 posto, prosječna plata onih koji imaju sreću da su zaposleni oko 800,00 KM, a više od 220.000 njih ima mjesečna primanja niža od tog prosjeka i kada više od 226.000 penzionera preživljava sa najnižom penzijom, svako, pa čak i minimalno, povećanje cijena struje predstavlja dodatni udar na porodične budžete, jer ono za sobom automatski povlači i poskupljenje ostalih komunalnih usluga i prehrambenih proizvoda, upozoravaju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Kako ističu, ne mogu prihvatiti razloge koje je Elektroprivreda BiH navela u obrazloženju zahtjeva za značajnim podizanjem cijene električne energije. 

"Smatramo da Elektroprivreda BiH treba iscrpiti sve mogućnosti, rezerve i kapacitete unutar te kompanije, prije nego posegne za povećanjem cijene električne energije. Uz to, s obzirom da se radi o kompaniji koja je u vlasništvu države i kojom upravlja Vlada Federacije BiH koju su izabrali radnici i građani ove zemlje, potrebno je da i uprava ove kompanije, ali i Vlada FBiH pokažu puno razumijevanje i socijalnu osjetljivost prema građanima i da o povećanju cijene električne energije počnu razmišljati nakon što se popravi cjelokupna socijalna i ekonomska slika u Federaciji BiH", navodi se u saopćenju Sindikata BiH.

Za adomaćinstvastruja skuplja i do 47,4 posto?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije