Sindikalci u 2013. godinu ulaze sa optimizmom

Radiosarajevo.ba
Sindikalci u 2013. godinu ulaze sa optimizmom


Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u 2012. godinu je ušao sa osporivim legitimitetom saveza, a u 2013. godinu ulazi sa sindikalnim optimizmom, istaknuto je na današnjem sumiranju rada SSSBiH, u Sarajevu.

Posebno interesantni zakoni za SSSBiH u 2012. godini su bili zakoni o radu, izmjeni zakona o štrajku i stečaju, zakon o sigurnosti na radu, prekršajima i oduzimanju nelegalno stečene imovine, te zakon o koridoru 5-C, istakao je na početku konferencije predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović.

Navodeći da SSSBiH sigurno neće odustati od navedenih zakona i rješavanju započetih projekata u 2012. godini.

''Naš zahtjev za 2013. godinu je i da se zakonom omogući smjena nesposobnih na raznim nivoima, što bi omogućilo pokretanje energetskog sektora i pokretanje koridora 5- C'', istakao je Bajramović.

SSSBiH je jedina garancija radničkoj klasi i radnici u nama imaju jedan vid sigurnosti, kazao je.

''SSSBiH je stub sistema. Ukoliko padne, pada kompletan društveni sistem. Trenutno je sindikat slab, zbog toga imamo problema sa velikim brojem nezaposlenih i neuvezanim stažem'', istakao je Bajramović, naglašavajući prioritet uvezivanja staža u narednoj godini.

Veliki broj nezaposlenih, oko 550.000 sindikat je pokušao ublažiti, izlazeći iz okvira svog poslovanja, zbog čega je bio kritikovan i shvatan kao izdaja radničke klase, navodi Bajramović.

Jedna od bitnih aktivnosti u 2012. godini je preregistracija SSSBiH, više od deset godina bilo je problema oko legitimiteta saveza, ove godine je riješen, navedeno je.

Objedinjavanje rudara na nivou BiH, projekt je koji stupa na snagu u januaru naredne godine, ističu iz sindikata.

Socijalni dijalog je ugrožen, razgovori se vode bez ikakvih rezultata, naglasio je potpredsjednik SSSBiH Salih Krušćica.

''Socijalnog dijaloga na državnom nivou nema nikako, sve politike koje se provode na nivou BiH, nemaju saradnju sa sindikatom zbog toga se spuštaju na entitete i stvaraju još lošiju situaciju'', naveo je.

Privreda je na koljenima, socijalnog dijaloga nema ni nivou kantona jer se odluke donose jednostrano, kazao je Krušćica, ističući da je u 2013. godini prioritet vratiti se socijalnom dijalogu koji će biti iskren, a ne samo deklarativan.

Krajnji cilj sindikata je da radnici budu zadovoljni, sindikat radnike ne dijeli ni po kojem osnovu, nego samo na radnike koji su zadovoljni i one koji nisu, rekao je potpredsjednik SSSBiH Avad Bahto.

''Za sindikat BiH traje mnogo duže od potpisivanja Dejtona, zbog toga ima svoju politiku, a to je BiH i sindikat će biti prisutan i u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci'', istakao je Bahto.

Materijalna situacija u savezu nije dozvoljavala da se više uradi u 2012. godini, navedeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije