Sinan Alić: Presuda Jurišiću dokaz je da u Srbiji nema pravde

Radiosarajevo.ba
Sinan Alić: Presuda Jurišiću dokaz je da u Srbiji nema pravde

Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje, Sinan Alić, koji je danas u Beogradu pratio izricanje presude ratnom starješini bh. policije u Tuzli Iliji Jurišiću, kao i cijeli tok obnovljenog postupka, izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako u zgradi u Beogradu, gdje se nalaze Viši sud i Tužilaštvo za ratne zločine, jednostavno nema pravde.

''Oni su odstupili od rješenja kojeg je utvrdio Apelacioni sud u Beogradu kad je ukinuo sramnu presudu od 12 godina i naložio drugom sudskom vijeću šta da uradi. To sudsko vijeće i tužilaštvo nastavili su priču po starom. Postoji niz gluposti u presudi... Obrazloženja su iz presude koja je pala'', tvrdi Alić i najavljuje da će se odbrana Jurišića ponovo žaliti na presudu.

Zabrinut je za zdravlje Ilije Jurišića

''Nastavlja se Ilijina agonija. Da li će on ovo preživjeti, o tome treba da vode ljekari, jer je on na Kardiologiji UKC Tuzla. Jurišić je Beogradu došao u ruke i prihvatili su ga. Brčanska Malta i dijelom Dobrovoljačka Vladimiru Vukčeviću služe za balans, dokaz da su svi su odgovorni za ratove. Ilija Jurišić im je samo dobro došao'', rekao je Alić.

Najavio je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburg zadnja adresa na koju će se Jurišić obratiti zbog ovakvih sudskih odluka.

Odjeljenje za ratne zločine osudilo je na 12 godina zatvora ratnog starješinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije