Simić: Stopa nezaposlenosti mladih u BiH blizu 60 posto

Radiosarajevo.ba
Simić: Stopa nezaposlenosti mladih u BiH blizu 60 posto

Član delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Krstan Simić obratio se danas učesnicima Odbora za ekonomske poslove Centralnoevropske inicijative koji se održava u okviru godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine CEI-a u Budimpešti.

Simić je govorio o temi "Nezaposlenost mladih u državama CEI-a: izazovi i odgovori" te istakao da je skoro 75 miliona mladih osoba trenutno nezaposleno u svijetu i da je riječ o višedecenijskom rekordu.

Dodao je da uz sadašnji stepen ekonomskih aktivnosti na globalnom nivou stručnjaci ne predviđaju nikakvo poboljšanje situacije do 2016. godine, a što stavlja dodatni pritisak na mlade osobe, jer će morati znatno više inicijativa da poduzmu sami.

"Sistem im sve teže i sve manje pomaže. Rastući je broj članica Evropske unije u kojima je stopa nezaposlenosti mladih prešla 30 posto, u pojedinim od njih čak i 40 posto (Španija, Grčka), a šta reći za zemlje iz našeg regiona i posebno za BiH, gdje je stopa nezaposlenosti mladih sve bliža 60 posto? Visok nivo nezaposlenosti mladih ljudi ima trajno negativne posljedice po ekonomiju. Konkretno, visoka stopa nezaposlenosti mladih od 25 posto košta ekonomiju određene države na godišnjem nivou između 0,5 i jedan posto bruto domaćeg proizvoda. U slučaju bh. ekonomije, ova stopa, pa samim tim i gubitak, dvostruko je veći i iznosi blizu 400 miliona KM", naglasio je Simić.

Drugim riječima, BiH gubi svaki dan više od milion KM zbog visoke stope nezaposlenosti mladih. Ovako značajan gubitak je posljedica nezaposlenosti mladih što utiče na pad potrošnje zbog nedostatka prihoda kod mladih, kao i na smanjenje osnovice za doprinose, jer manji broj osoba privređuje.

"Također, potrebno je uzeti u obzir odliv mozgova, jer se za našu zemlju stvara šteta prouzrokovana odlaskom kvalitetnog kadra kao i neostvarenom dobiti vezanom za navedeni kadar, koji će biti zaposlen i iskorišten negdje drugo. Među skupim posljedicama potrebno je spomenuti i pad kvaliteta radne snage, jer mlade osobe koje su više godina bez posla gube stečeno znanje, ali i samopouzdanje", rekao je Simić.

Mjere koje vlade moraju poduzeti

Podsjetio je da postoji lepeza mjera koje vlade moraju poduzeti, a koje se, prije svega, odnose na otvaranje novih radnih mjesta putem makroekonomskih razvojnih politika, jer je otvaranje novih radnih mjesta najvažniji element poboljšanja situacije nezaposlenih mladih.

"Jedna od mjera koje su poduzele FBiH i RS jeste usvajanje zakona o volonterizmu, njihova prednost mogla bi se ogledati u više pravaca jer se po prvi put definira šta je to volonterstvo kao i da se aktivnosti koje provode priznaju kao društveno korisne. Pored toga, organizatori volontiranja ne mogu biti profitne kompanije, kako bi spriječili zloupotrebu volontera. U svemu ovome se ogleda širina ovoga zakonskog rješenja i što je najbitnije direktno potiče aktivizam mladih", naglasio je Simić.

Također, dodao je, pokrenuta je inicijativa da se jedan ovakav zakon usvoji na nivou BiH što bi doprinijelo boljem rješavanju nazaposlenosti mladih na nivou države, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije