Silajdžić primio predstavnike Transparency Internationala

Radiosarajevo.ba
Silajdžić primio predstavnike Transparency Internationala

Haris Silajdžić, ćlan Predsjedništva BiH, primio je danas predstavnike Transparency Internationala i predsjedavajuću Odbora direktora TI Huguette Labelle.

Labelle je pokazala interesovanje za stanje korupcije i antikorupcijskih aktivnosti koje institucije BiH preduzimaju da bi se osiguralo usvajanje antikorupcijske strategije i osnažili mehanizmi za njenu provedbu.

Silajdžić je naglasio važnost principa vladavine prava koji je u posljednje vrijeme u dobroj mjeri suspendovan u BiH. Istakao je primjer u vezi s ispunjavanjem uvjeta Vijeća za implementaciju mira, koji se tiče državne imovine.

"Premda je Ustav BiH jasan o pitanju statusa državne imovine, kao što su to i Međunarodni sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i presude Suda BiH, svjedoci smo pokušaja relativizovanja ili zanemarivanja ovih međunarodnih i domaćih akata", rekao je Silajdžić.

On je, također, istakao i važnost postojanja snažnih antikorupcijskih mjera i odgovornosti nadležnih pravosudnih organa zaduženih za njihovu primjenu.

Ponovo je potvrdio svoju opredijeljenost za nezavisnost pravosudnih organa, ali i važnost transparentnosti i odgovornosti u njihovom radu, navedeno je u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije