Silajdžić danas u posjeti Ejupu Ganiću

Radiosarajevo.ba
Silajdžić danas u posjeti Ejupu Ganiću
Foto: Fotoservis

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić posjetit će danas u Londonu člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine u slučaju "Dobrovoljačka", potvrđeno je Srni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Radmanović nije obaviješten

Šef kabineta Nebojše radmanovića, člana Predsjedništva, Miroslav Vujičić izjavio je sinoć Srni da Silajdžić o odlasku u London još nije obavijestio Radmanovića.

Pročitajte sve o 'slučaju Ganić'

Predsjedništvo BiH trebalo bi danas u Sarajevu da razmatra upućivanje nota i istupe službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa hapšenjem Ganića.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Jasmina Pašalić uputila je 3. marta protestnu notu Ambasadi Srbije u BiH povodom hapšenja Ganića u Velikoj Britaniji. U noti se između ostalog Srbija optužuje za narušavanje odnosa sa BiH, prenosi Srna.

Srbijanski mediji javljaju kako bi Siljadžić mogao povući tek imenovanog ambasadora BiH u Srbiji Borišu Arnauta.

Večernje novosti, pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu, navode da bi Arnaut mogao ekspresno da se vrati kući, iako je došao u Srbiju prije sedam dana i još uvijek nije predao akreditivna pisma predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ko je Ganiću izdao diplomatski pasoš?

Nezavisne novine, s druge strane, pišu u srijedu da je Ganićev diplomatski pasoš izdat u julu 2007., u vrijeme mandata Svena Alkalaja, iako ovaj tvrdi da on Ganiću nije izdao pasoš.

Na čelu Odsjeka za vizno-pasoške poslove u ovom sektoru tada je bio Boriša Arnaut, sadašnji ambasador BiH u Beogradu, pa postoji mogućnost da je baš on izdao pasoš Ganiću s kojim je nedavno otputovao u London, gdje je uhapšen po zahtjevu Srbije, navode "Nezavisne novine".

Prema zakonskim odredbama, diplomatski pasoš može izdati ministar na osnovu diskrecionog prava ili Sektor za konzularne poslove MIP-a na osnovu pravilnika iz 2004. godine koji reguliše ovu oblast.

Prema saznanjima "Nezavisnih", Ganić je imao diplomatski pasoš i prije, a taj prethodni, koji se u evidenciji vodi kao neaktivan, izdat je u aprilu 2006. godine s rokom važenja do 2011. godine i navodno je zamijenjen nakon godinu dana, jer je bio popunjen.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije