Sijarto: Uložit ćemo veto na prijedlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku

7
Radiosarajevo.ba
Sijarto: Uložit ćemo veto na prijedlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku
Facebook / Sijarto i Dodik

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Sijarto je istakao da Europska unija samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto.

Sijarto je na Facebooku podsjetio da je nova šefica njemačke diplomatije Analena Baerbock nedavno zatražila uvođenje sankcija za Dodika.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

"Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je BiH tu u našoj blizini. Očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni bezbjednosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banja Luke. Odletite i pregovarajte.

Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju", napisao je Sijarto, između ostalog, na Facebooku.

Podsjetimo, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je u novembru prilikom posjete BiH rekao da se sankcijama ne može postići rezultat i da je savjetovao kolegama u Briselu da razgovaraju sa zvaničnicima u Sarajevu i Banjoj Luci, pokušaju da razumiju kakva je situacija i ponude pomoć i rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije