Shafik: 'Uz reforme do boljeg standarda'

Radiosarajevo.ba
Shafik: 'Uz reforme do boljeg standarda'


Ako vlasti u BiH provedu neophodne reforme, građani bi ubrzo mogli osjetiti poboljšanje životnog standarda, kazala je u intervjuu za današnji "Dnevni avaz" Nemat Shafik, zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Fena.

Ocjenjujući dosadašnju implementaciju aranžmana sa MMF-om, kaže da je novi ekonomski program BiH, koji je donesen u septembru, dobro počeo.

"Prva revizija zaključena je u decembru, a to je bilo omogućeno time što su vladini budžeti za 2013. godinu usvojeni na vrijeme. U narednom razdoblju izazov će biti održati tu snažnu dinamiku mjera politike", rekla je Shafik.

Kao mala otvorena ekonomija BiH je, naglašava, u velikoj mjeri pod utjecajem onoga što se dešava na drugim mjestima u Evropi.

"S obzirom na to da izgledi za Evropu ostaju prigušeni i da je javna potrošnja u BiH ograničena visokim dugom, MMF za 2013. godinu predviđa samo skromni rast za BiH, ako ga uopće bude", navodi Shafik.

Govoreći da li postoji za BiH opasnost da dođe u situaciju kada ne bi mogla ispuniti svoje vanjske i unutrašnje obaveze, dodaje da su, kao i drugdje, finansije Vlade BiH stiješnjene.

"Najbolji način za stvaranje novih prihoda je rast ekonomije. To će zahtijevati reforme koje će potaknuti ulaganje privatnog sektora i prebacivanje vladine potrošnje na područja koja će podržati rast. MMF pruža finansijsku podršku kako bi pomogao BiH da prebrodi ovaj teški period i izbjegne drastičnija kresanja", kazala je zamjenica direktora MMF-a.

Reformu poslovnog okruženja smatra jednom od najvažnijih koje BiH mora provesti u narednom periodu, te navodi da pokretanje novih firmi i vođenje poslovanja treba postati lakše.

Također, mišljenja je da obrazovanje i obučavanje treba bolje uskladiti sa potrebama privatnog sektora i da preduzećima treba olakšati da popunjavanje radnih mjesta i plaće prilagode promjenama okolnosti poslovanja, a da pri tome poštuju prava radnika.

"Ako bi se napredak koji je do sada učinjen u BiH, dalje nadogradio kroz implementaciju reformi, ljudi bi onda mogli  da vide kako im se životni standard u narednom periodu popravlja, čak i ako to u početku bude išlo sporo", zaključila je Shafik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije