SFF: Nikšić potpisao pismo namjere za pristupanje BiH pilot programu Vijeća Evrope

0
Anadolija
SFF: Nikšić potpisao pismo namjere za pristupanje BiH pilot programu Vijeća Evrope
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bojana Urumova i Nermin Nikšić

Sarajevo Film Festival (SFF) danas je bio domaćin potpisivanja pisma namjere za pristupanje Bosne i Hercegovine pilot programu Vijeća Evrope kojeg implementira „Eurimages“ za koprodukciju serija.

Pismo namjere su potpisali premijer Vlade bosanskohercegovačkog eniteta Federacije BiH Nermin Nikšić i predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, dok su direktor SFF-a Jovan Marjanović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović, generalni direktor "BH Telecoma" Amel Kovačević i ministar kulture i sporta Vlade Kantona Sarajevo Kenan Magoda govorili o značaju ovog programa i kinematografije.

Marjanović je rekao da su serije u Bosni i Hercegovine, odnosno njihove produkcije doživjele uzlet posljednjih nekoliko godina kroz učešće "BH Telecoma" u produkciji sadržaja što je dovelo do 400 postotnog povećanja produkcije u BiH.

Prelijepa Sarajka oduševila Hollywood, a sada i SFF: 'Leonardo Di Caprio mi je promijenio život'

Prelijepa Sarajka oduševila Hollywood, a sada i SFF: 'Leonardo Di Caprio mi je promijenio život'

„Tržište se konstantno mijenja, potrebno je tražiti nove modele, nove izvore finansiranja“, rekao je Marjanović.

Bojana Urumova rekla je da im je čast prihvatiti učešće Bosne i Hercegovine u ovom pilot programu.

„Slavimo magiju pričanja priče. Koprodukcija serija je upravo to, da ispričamo nove priče. Te priče su izuzetno zanimljive, neke dolaze iz ovog regiona i neke od zemalja Zapadnog Balkana već su članice ovog programa“, kazala je Urumova.

Bojana Urumova
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Bojana Urumova

Istakla je da je 16 zemalja članica Vijeća Evrope učestvuje u ovom programu.

„Mi smo u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ove godine povećali iznos za finansiranje kinematografije na 4,7 miliona KM. Tražili smo način kako ćemo to nastaviti raditi kroz 'BH Telecom'“, kazao je Nikšić.

Istakao je da bi kinematografija, kultura, umjetnost... trebali bi biti pitanje države BiH. Dodao je da će se ovim otvoriti prostor umjetnicima i kreatorima navodeći da ima kreativnih i genijalnih ljudi, te da Vlada FBiH stoji iza njih.

Saša Magazinović je izjavio da vjeruje da će bh. umjetnici znati iskoristiti ovu priliku i da će ovo biti prvi korak ka onome što žele vidjeti kao rezultat, a to je novi sadržaj za koji očekuju i nove nagrade.

Sa današnje svečanosti u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sa današnje svečanosti u Sarajevu

„Ovo je sjajan primjer kako treba koristiti članstvo u međunarodnim organizacijama. Možete samo pomisliti kakve se sve mogućnosti otvaraju nekim budućim članstvo u Evropskoj uniji kojem takođe trebamo težiti“, rekao je Magazinović.

Alex Traila, menadžer programa „Eurimages“, rekao je da nije slučajno da su se okupili na tom mjestu jer je prije osam godina SFF započeo sa vizijom da se daju nove kreativne mogućnosti izričaja potencijalu koji postoji u ovom regionu.

„”'Eurimages' se bavi upravo ovakvim projektima, pronalaženjem mogućnosti saradnje u različitim kinematografskim oblastima“, kazao je Traila i dodao da se raduje budućoj saradnji sa svim kreativcima, partnerima, producentima i svima koji podržavaju njihov rad.

Sa današnje svečanosti u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Sa današnje svečanosti u Sarajevu

Amel Kovačević je rekao da je "BH Telecom" u posljednje tri godine investirao ili planirao investirati 30 miliona KM u bh. kinematografiju, a plodovi tog rada su vidljivi na ovogodišnjem SFF gdje su nagrađena mnoga ostvarenja.

„ Da bi se desilo održivo finansiranje i produciranje novih filmova i serija, korak koji preduzimamo danas je historijski korak, jer Bosna i Hercegovina dobija priliku da ima pristup evropskim fondovima“, rekao je Kovačević.

Jovan Marjanović
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Jovan Marjanović

Kenan Magoda je istakao da je Ministarstvo ove godine izdvojilo 2,5 miliona KM za razvoj kinematografije.

„Kinematografija je hodajuća fabrika sreće gdje je uključen veliki broj mladih i kreativnih ljudi. Vraćam povjerenje u sistem. Znamo koliki je značaj kinematografije za državu i koliko je umjetnost bitna“, rekao je Magoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije