Šesti dan štrajka radnika Željeznica RS-a, traže ostavku direktora

Fena
Šesti dan štrajka radnika Željeznica RS-a, traže ostavku direktora
Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin izjavio je da je, osim isplate materijalnih davanja, novi zahtjev na kojem će insistirati i smjena generalnog direktora preduzeća Dragana Savanovića.

Tvrdi da je uprava jučer dezinformirala javnost objavljujući podatke da se radnicima, koji šesti dan štrajkuju glađu na banjalučkoj željezničkoj stanici, pojedinačno duguju iznosi od 50 do 260 KM.

"Zašto nisu objavili tačne podatke i koliko se radnicima duguje iz ranijeg perioda, o čemu postoje i pravosnažne sudske presude, a to je oko 10.000 KM po radniku, uz kamate ili ukupno više od 20 miliona KM", pita Marin.

Uprava nije u jučer objavljenim podacima, kaže, uvrstila i naknade po osnovu toplog obroka i prijevoza za august.

strajk_radnici_zeljezniceRS_AA (2).jpg - undefined

FOTO: AA

S radnicima u štrajku do sada nisu razgovarali ni predstavnici rukovodstva Željeznica, ni resornog ministarstva, a Marin kaže da su tako nešto i očekivali imajući u vidu, kako navodi, dosadašnji odnos prema zaposlenim.

Najavio je da će danas nekoliko štrajkača glađu, noseći transparente, prošetati ulicama Banje Luke i pitati građane šta misle o radničkih pravima i "da li ih interesira budućnost njihove djece".

Iz uprave je jučer saopćeno da će plaće u Željeznicama RS-a isplaćuju redovno, a da se duguju naknade za jedan topli obrok i tri prevoza zaključno s julom.

U Ministarstvu za saobraćaj i veze RS-a smatraju da je, kako su naveli, grupa radnika predvođena pojedinim predstavnicima sindikalnih organizacija izmanipulirana i da ne raspolažu svim informacijama kako bi donijeli pravi sud na osnovu svih relevantnih činjenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije