Šesterostruki ubica proglašen neuračunljivim

Radiosarajevo.ba
Šesterostruki ubica proglašen neuračunljivim


Tomislav Petrović (46), šesterostruki ubica iz Lipnice kod Tuzle nije uračunljiv i potrebno ga je uputiti na liječenje, zaključili su banjalučki vještaci na čelu s psihijatrom Milanom Stojakovićem. Kako pišu Nezavisne novine, ovaj nalaz će biti prezentovan na suđenju koje je za danas zakazano u Kantonalnom sudu Tuzla.

Petrović je 29. maja prošle godine bez ikakvog povoda sa 22 hica iz pištolja usmrtio šestoro komšija i rođaka. On je taj masakr priznao.

Vještačenje u Banjaluci je četvrto po redu, tiče se procjene njegovog psihičkog stanja, sada i u trenutku kada je uzeo živote Mije i Kaje Petrović, Dragice Markanović, Ive Markanovića, i Nike i Mare Petrović.

"Ispitanik Tomislav Petrović boluje od paranoidne šizofrenije, koja je liječena, a 29. maja bio je u pogoršanju stanja te bolesti i pod uticajem slušnih halucinacija, sumanutih ideja i psihotične napetosti", zaključili su banjalučki vještaci Milan Stojaković, Ratko Kovačević i Slobodan Stanković.

Za razliku od ranija tri vještačenja urađena u Tuzli i Sarajevu, banjalučki vještaci su precizno naveli da Petrović nije bio sposoban da shvati značaj i posljedice svog djela, niti da upravlja postupcima, što je u krivičnom zakonodavstvu okvalifikovano kao neuračunljivost.

Petrović je ljekarima kazao da ga je nakon masakra glas koji ga je na to tjerao upitao: "Šta uradi Tomo?" Potom ga je isti glas tjerao na samoubistvo, koje je pokušao izvršiti u MUP-u TK tokom kriminalističke obrade.

Prvi tim vještaka iz Tuzle, na čelu s Alijom Sutovićem, konstatovao je bitno smanjenu uračunljivost. Drugi tim, na čelu s Nusretom Prohićem, nije bio jedinstven u ocjeni uračunljivosti, dok je tim sarajevskih vještaka, na čelu sa Slobodanom Logom, ocijenio da je Petrović neuračunljiv.

Ukoliko Kantonalni sud Tuzla, na osnovu mišljenja stručnjaka, Petrovića proglasi neuračunljivim i krivično neodgovornim, on će narednih šest mjeseci provesti u zatvorenoj ustanovi na liječenju. Nakon toga bi mogao izaći na slobodu, a kako posjeduje hrvatski pasoš, moguć je i odlazak u Hrvatsku.

Slučaj Petrović će otvoriti i brojne polemike u BiH, jer izmjene Zakona o krivičnom postupku koje su donesene prije tri mjeseca u praksi se ne mogu primijeniti.

Nezavisne novine/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije