Odobreno: Pse iz BiH moguće izvoziti u EU samo iz šest skloništa

Radiosarajevo.ba
Odobreno: Pse iz BiH moguće izvoziti u EU samo iz šest skloništa
Arhiv / Ilustracija

Zbog povećanog broja nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz Bosne i Hercegovine u države Europske unije u cilju udomljavanja iz Kancelarije za veterinarstvo BiH ističu da je uspostavljen jedini legalan način izvoza napuštenih pasa u države Evropske unije, i to isključivo iz skloništa za pse koje je odobrio Ured za veterinarstvo BiH za takav izvoz u skladu s propisima Europske unije.

U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini odobreno je šest skloništa za napuštene pse iz kojih se psi mogu legalno izvoziti u Europsku uniju. Ovakav izvoz je u potpunosti pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije i granične veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini, kao i nadležne veterinarske inspekcije u državi članici u koju se psi upućuju. Na ovakav način napušteni psi se upućuju isključivo u skloništa za pse u državama Evropske unije nakon čega se udomljavanja vrše u skladu s propisima države članice u kojoj se nalazi sklonište.

Skloništa za pse koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa su:

Udruženje Građana „SOS šapica“ - Brezik Laminci 296, Dubrave, Gradiška

UG „Posljednja Oaza“ - Donja Mahala II, Orašje

Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać - Voćarska b.b., Bihać

JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Tuzla - 21. decembra 4, Tuzla

JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. - Brčko

„Fondacija Đorđević“ - Prisade, Doboj

Ako druga skloništa za pse žele biti odobrena za ovakav vid legalnog izvoza napuštenih pasa, potrebno je da ispunjavaju uvjete Pravilnika o osnivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa životinja i da podnesu pismeni zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH koji će izvršiti inspekcijski nadzor skloništa u cilju utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za izvoz napuštenih pasa u Evropsku uniju.

"Pozivamo sve građane i nevladine organizacije koji žele da budu uključeni u legalan proces izvoza i udomljavanja pasa u države članice Evropske unije da se obrate jednom od odobrenih skloništa za pse ili Uredu za veterinarstvo BiH u cilju informisanja o legalnom načinu izvoza napuštenih pasa.

Ovim putem napominjemo da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u države članice Evropske unije za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za takvo kretanje, dozvoljeno isključivo za vlasnike iz Bosne i Hercegovine koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Evropsku uniju. Udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz veterinarsko-zdravstveni certifikat namijenjen nekomercijalnom kretanju u pratnji vlasnika je nelegalan i podliježe sankcijama", kazali su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije