Šešelju dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda

Radiosarajevo.ba
Šešelju dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda


Žalbeno vijeće ICTY-a (Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije) je danas odbilo žalbu Vojislava Šešelja u postupku zbog nepoštovanja suda i potvrdilo kaznu od dvije godine zatvora za to što nije uklonio povjerljive informacije sa svog web sitea, suprotno nalogu Vijeća, javlja Fena.

Sudija Güney i sudija Tuzmukhamedov priložili su zajedničko izdvojeno i djelimično protivno mišljenje

Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, sudi se pred Međunarodnim sudom za, kako se tvrdi, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 1991. do 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.

U svojoj žalbi na presudu u prvostepenom postupku zbog nepoštovanja suda, Šešelj je od Žalbenog vijeća zahtjevao da ukine presudu i oslobodi ga krivice.

Na kraju, Žalbeno vijeće je odbacilo Šešeljevu tvrdnju da je kazna koja mu je izrečena nepotrebno stroga, i naglasilo da je Pretresno vijeće u postupku zbog nepoštovanja suda “djelovalo u okviru svojih diskrecionih prava navedenih u Statutu prema kojima je izreklo kaznu na osnovu činjenica u osnovi optužbi”.

Ovo je treće suđenje Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda, saopćeno je iz ICTY-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije