Sergej Trifunović zbog Divjaka 'nepoželjan na Jahorini'

Radiosarajevo.ba
Sergej Trifunović zbog Divjaka 'nepoželjan na Jahorini'

Glumac Sergej Trifunović "nije poželjan na Jahorini" po mišljenju boračke organizacije Sarajevsko-romanijskog regiona i to zbog "bliskosti sa ratnim zločincem", javlja agencija Beta.

Boračka organizacija poručila je organizatorima akcije Dan za ljubav na Jahorini da ih podržava, ali da se protivi da na toj manifestaciji Trifunović. U saopštenju, borci navode da je Trifunović "nepoželjna osoba na ovom području".

Oni zamjeraju Trifunoviću navodnu bliskost s generalom Armije BiH Jovanom Divjakom, koga doživljavaju kao "jednog od najvećih ratnih zločinaca nad srpskim narodom, sa čijih ruku još nije oprana krv nedužnih mladića iz Dobrovoljačke ulice, Skenderije i cijele teritorije grada Sarajeva".

"Trifunović se za te svoje postupke nikada nije izvinio, barem porodicama poginulih i masakriranih mladića koji su samo htjeli da mirno izađu iz Sarajeva i vrate se svojim kućama u Republiku Srpsku i, većinom, u svoju rodnu Srbiju", stoji u saopštenju.

Boračka organizacija Sarajevsko-romanijskog regiona pozvala je organizatore da na Jahorinu pozovu nekoga drugog, imajući u vidu da, kako su naveli, može doći do neželjenih posljedica.

Trifunovića su pozvali da se javno izvini i da "svrati i položi vijence bar na Vojničko spomen-groblje na Sokocu, kao i da obeća da će početkom maja iduće godine biti u Dobrovoljačkoj ulici i položiti cvijeće na mjesto gdje je njegov prijatelj masakrirao nedužne pripadnike JNA".

Kako podsjeća Beta, Trifunovićeva navodna povezanost sa Divjakom postala je tema u martu 2011. godine, kada je general Armije BiH uhapšen, a glumac se na sarajevskoj premijeri Montevideo, Bog te video pojavio u majici sa njegovim likom. Poznati glumac je kasnije rekao da je majicu dobio tokom sporne večeri i da nije ni znao ko je u pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije