Sergej Lavrov poslao pozivnicu ministrici Biseri Turković da dođe u Rusiju

7
Radiosarajevo.ba
Sergej Lavrov poslao pozivnicu ministrici Biseri Turković da dođe u Rusiju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Sarajevu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je, 3. marta 2021. godine, razgovarala sa ambasadorom Ruske Federacije u našoj zemlji Igorom Kalabukhovom.

Ambasador Kalabukhov je ministrici Turković uputio zvanični poziv ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu.

Planirano je da posjeta bude upriličena krajem 2021. godine povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministrica Turković se zahvalila na pozivu ministra Lavrova, te istakla da će ova posjeta biti prilika za unapređenje odnosa i saradnje u različitim oblastima između dvije zemlje, a prije svega u oblasti ekonomije i kulture. Sagovornici su se usaglasili da je posjeta povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, prilika i za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma, na čijim će se pripremama raditi u narednim mjesecima.

Ambasador Kalabukhov je naglasio da postoje mnoge mogućnosti za učvršćivanje odnosa u svim oblastima, koji će biti od interesa obje zemlje.

Također, podsjetio je i na interes Ruske Federacije za otvaranje kulturnih centara u Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti razvoju saradnje u oblasti kulture. Na sastanku je istaknuto da će obje strane u narednom periodu započeti sa pripremama realizacije posjete Moskvi, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Mi podsjećamo da je Lavrov nedavno bio u samom središtu skandala zbog posjete BiH.

Riječ je o - aferi ikona.

Sjetit ćete se da je Milorad Dodik, aktuelni predsjedavajući u Predsjedništvu BiH, 14. decembra 2020. poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu drevnu ikonu koja bi mogla biti ukradena iz Ukrajine.

Nakon što su mediji otkrili skandal, šef ruske diplomatije je spornu ikonu odmah vratio u Ambasadu BiH u Moskvi uz propratno pismo da je vraća darodavcu dok Interpol ne utvrdi porijeklo te ikone. Tužilaštvo BiH je zbog svega pokrenulo i istragu.

Ona još traje...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije