Serezlija: Prosvjetni radnici iz SBK-a ne pristaju na neizvjesnu budućnost

Fena
Serezlija: Prosvjetni radnici iz SBK-a ne pristaju na neizvjesnu budućnost

"Ako se do 18. decembra ne potpiše kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Srednjobosanskog kantona, sindikati obrazovanja u tom kantonu organizirat će generalni štrajk u svim školama", potvrdio je član Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola SBK-a Abdulah Serezlija.

"Mi imamo potpisan zapisnik ministrice Katice Čerkez, koja kaže da su pregovari završeni i da je tekst kolektivnog ugovora usaglašen u junu ove godine. Ona je taj tekst kolektivnog ugovora prošle sedmice uputila na protokol Vladi SBK-a na izjašnjavanje",  kazao je Serezlija.

Tvrdi da potpisivanje kolektivnog ugovora osporava premijer SBK-a Tahir Lendo, jer je uputio dopis u kojem je naveo "da pregovori s Vladom nisu završeni, te da je on dao zadaću ministarstvu i sindikatima na nađu rješenje".

"Vlada, ministarstvo i sindikat trebaju biti partneri u pregovorima, i mi nećemo dozvoliti da se stranački interesi lome preko naših leđa. Ukoliko postoje problemi u Vladi, neka se oni tamo i rješavaju", naglasio je.

Ističe da sindikati obrazovanja "neće trpjeti nikakve zadaće“, te da je u svim sindikalnim organizacijama proveden referendum o stupanju u generalni štrajk.

"Bez obzira kakvi bili rezultati tog referenduma, mi ne možemo pristati na trenutno stanje u obrazovanju koje je za nas neprihvatljivo, i na budućnost koja je neizvjesna i nesigurna", izjavio je Serezlija za Fenu.

Za sadašnju situaciju u obrazovanju na području SBK-a kaže da je "od danas do sutra“.

"S obzirom na to da ne postoji kolektivni ugovor, visina plaće može se sutra promijeniti jednostranom odlukom Vlade. Ne može se donijeti ni pravilnik o tehnološkom višku, kvalitetno zbrinuti bolesni, i riješiti mnoga druga pitanja u obrazovanju", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije