Šeranić: Ove sedmice pojačano testiranje, u upotrebi do 20.000 testova

Radiosarajevo.ba
Šeranić: Ove sedmice pojačano testiranje, u upotrebi do 20.000 testova
Screenshot / Alen Šeranić

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže da će ove sedmice biti pojačano testiranjena COVID-19. Kazao je da su jučer imali stručni sastanak sa epidemiolozima i mikorbiolozima u vezi sa daljom strategijom testiranja.

“Naglasio bih da imamo dovoljno testova, između 18.000 i 20.000, i da će oni biti stavljeni u upotrebu”, pojasnio je Šeranić.

Dodao je da će se ići u širi skrining zdravstvenih radnika, bez obzira na to da li oni imaju simptome ili ne.

“Testirat ćemo ih metodom slučajnog uzorka, kako bismo provjerili njihovo zdravstveno stanje. Također, pod nadzor ćemo staviti i njegovatelje u staračkim domovima, kako bismo spriječili da zaraza uđe u ove objekte”, istakao je Šeranić.

Uzorkovanje će se raditi svima koji imaju bilo kakvu vrste respiratorne infekcije, bez obzira mogu li s e dovesti u vezu sa nekim ko je pozitivan na COVID-19.

Također, osobama iz domaćinstva gdje su registrovani pozitivni na ovaj virus, radit će se testiranje.

“Onima koji su u lokalnim karantinima, po isteku period od 14 dana uzet ćemo uzorke i testirati ih, prije nego što ih vratimo u zajednicu”, kazao je Šeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije