Šeranić o posuđivanju testova iz FBiH: Nije to ništa neuobičajeno, vratit ćemo

Radiosarajevo.ba
Šeranić o posuđivanju testova iz FBiH: Nije to ništa neuobičajeno, vratit ćemo
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Upitan za informaciju da je RS tražila 20.000 testova na pozajmicu od Federacije BiH, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da se radi o duplo manjoj količini i da to nije ništa neuobičajeno.

Rekao je da je  još na sastanku premijera krajem januara u Doboju dogovoreno da se po pitanju opreme i potreba zdravstvenih ustanova vrši komunikacija i ako je potrebno učestvuje u razmjeni. 

Podsjetio je da je i RS ranije posuđivala ličnu zaštitnu opremu nekim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH u momentu kada neke od njih nisu bile u mogućnosti da je nabave. 

"Mi imamo u nabavi 25.000 testova od UNDP-a o kojima se dugo govori, a koji nam nažalost ne dolaze, pomjeraju se rokovi. Trenutno imamo više od 15.000 testova, a ovo je nešto što želimo da imamo za svaki slučaj, da ne bismo došli u opciju da moramo smanjivati broj testiranja, što nam nije cilj. Ukoliko nam dođu testovi od UNDP-a i druge nabavke, tu ćemo pozajmicu odmah vratiti, tako da je to više za rezervu da imamo, da ne remetimo naš sam tok testiranja", objasnio je Šeranić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije