Šeranić o obdukcijama umrlih od COVID-19 u manjem bh. entitetu

Radiosarajevo.ba
Šeranić o obdukcijama umrlih od COVID-19 u manjem bh. entitetu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Upitan da li se rade obdukcije osoba koje su umrle, a bile su zaražene novim koronavirusom, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na jutrošnjoj konferenciji za medije kazao je da se one rade tamo gdje je potrebno.  

"Ja sam u kontaktu, imali smo već nekoliko sastanaka sa direktorom Zavoda za sudsku medicinu, i upravo su Institut i Zavod napravili jedan protokol kako i na koji način se rade obdukcije. Naravno, potrebna je uobičajena lična zaštitna oprema, kao i u redovnom zdravstvenom radu. Tu nema neke bojazni, s obzirom da virus, onog trenutka kada čovjek premine, u suštini više nije aktivan, jer mu treba živa ćelija za reprodukciju i uopšte za sam život, kazao je Šeranić, dodavši da obducent svakako treba da provodi lične preventivne mjere. 

Problem sa obdukcijama u Sarajevu, podsjetimo, izašao je na vidjelo nakon smrti žene sa Ilidže, kada obdukcija nije mogla biti izvršena jer nadležni, kako kažu, nemaju neophodnu opremu i uslove. Zbog toga se obdukcije ne rade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije