Šeranić: Nije isključeno ponovno uvođenje mjera

Radiosarajevo.ba
Šeranić: Nije isključeno ponovno uvođenje mjera
Foto: AA / Alen Šeranić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić smatra kako su privatna okupljanja i neodgovorni pojedinci doveli do pogoršanja epidemiološke situacije i trocifrenih brojeva novozaraženih na dnevnoj razini.

"Pratimo stanje na terenu i na osnovu toga organiziramo sustav preventivnih mjera. Naravno da nove mjere mogu biti samo u skladu s onim koje smo prethodno imali. Ako pogledate kako to rade zemlje u regiji, kao što je Češka, Slovačka… kao što je Francuska sa proglašenjem izvanrednog stanja. Ne kažem da ćemo i mi sad proglasiti izvanredno stanje, ali to je uvijek na stolu u Institutu”, pojasnio je ministar.

Napomenuo je da su u ovom bh. entitetu obezbijeđeni dodatni bolnički kapaciteti, prenosi BHRT.

Nošenje zaštitnih maski je, kako Šeranić kaže, u RS-u i dalje preporuka, a ne obaveza.

Na pitanje kada ćemo moći govoriti o kolektivnom imunitetu, Šeranić ističe da je prvo potrebno završiti određena serološka istraživanja na medicinskim fakultetima u Banja Luci i Istočnom Sarajevu.

Injekciju protiv koronavirusa je teško očekivati prije kraja ove godine, napominje Šeranić.

Prioritet će tada biti zdravstveni radnici i osobe starije od 65 godinam, a onda policajci, poštari i ostali koji obavljaju javne poslove, pojasnio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije