Senatorski rastanak Reisa i Lagumdžije

Radiosarajevo.ba
Senatorski rastanak Reisa i Lagumdžije


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić podnio je ostavku na članstvo u Senatu Bošnjačkog instituta Adila Zulfikarpašića, jer je predsjednik Senata Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a BiH, javlja u četvrtak Dnevni Avaz.

Cerić je za ovaj list potvrdio informaciju, ali nije htio dalje komentirati i govoriti o konkretnim razlozima ovog poteza.

Pored Cerića i Lagumdžija u Senatu su prof. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dr. Hilmo Neimarlija, profesor Fakulteta islamskih nauka, advokat Bakir Pašić, Fahrudin Rizvanbegović, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Jasmina Bešlagić, dugogodišnja tajnica Adila Zulfikarpašića.

Lagumdžija je navodno kolegama na sjednici pročitao Reisovo pismo, a kao glavni razlog ostavke prvog čovjeka Islamske zajednice navodi se afera oko vjeronauke, odnosno neuspjeli pokušaj ministra obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevu Emira Suljagića (SDP) da ukine uračunavanje vjeronauke u prosjek učenika.

Spominje se također da je jedan od razloga i činjenica da se Senat nije sastajao već šest godina.

Bošnjački institut posljednjih godina obavijaju krimi-afere, jer skupina nasljednika Adila Zulfikarpašića tvrdi da je nestalo njegovo blago, a neki od njih Lagumdžiju sumnjiče za to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije