Senad Šepić: Hrvatska nam istresa smeće na vrata nacionalnog parka

M. A.
Senad Šepić: Hrvatska nam istresa smeće na vrata nacionalnog parka
Foto: Nezavisni blok / Senad Šepić

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, za portal Radiosarajevo.ba prokomentirao je najave Hrvatske da će započeti s izgradnjom Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, gdje se planira skladištiti radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško (NEK).

On je kazao da se u ovom momentu vlasti u Hrvatskoj ponašaju bahato i nedobrosusjedski te da čine ogromnu štetu odnosima dviju zemalja.

"Oko ovog pitanja su svi nivoi vlasti u BiH složni, tj. protive se izgradnji skladišta na Trgovskoj gori. Kao osoba u Parlamentu BiH, koja je organizirala brojne peticije, pozivam Predsjedništvo BiH da hitno reagira, ponovi svoje ranije stavove iz razloga što nadležni u Hrvatskoj moraju znati da nećemo šutjeti. Ni ljudi koji žive u tom području neće šutjeti. Ako neko misli da ćemo mi u BiH šutjeti na ove stvari, bit će u potpunosti u krivu", kazao je Šepić. 

On dodaje da su međunarodno pravo i svi akti na strani BiH. Ističe i to kako je ljut na Predsjedništvo BiH koje ne lupi šakom od sto i što ne postave liniju preko koje drugi neće smjeti ići.

"Ovo mora biti jedno od prioritetnih pitanja. Tragikomična je najava angažiranja PR agencije da informira javnost o izgradnji ovog centra. Vlasti u Hrvatskoj moraju znati da ovdje narod nije plitkouman, shvatamo šta se radi. Istresaju nam nuklearno smeće na sama vrata Nacionalnog parka Una“, podvukao je predsjednik Nezavisnog bloka.

Senad Šepić je bio i jedan od koordinatora inicijative Trgovska mora - reci ne može, koja se upravo borila protiv izgradnje nuklearnog odlagališta na spomenutom lokalitetu.

Podsjetimo, danas bi se u Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NEK trebale otvoriti ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju navedenog centra u Čerkezovcu.

Gradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bilo gdje izaziva buru reakcija u javnosti pa tako i u slučaju Trgovske gore gdje postoji veliki otpor lokalnog stanovništva prema projektu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije