Senad Koštić sporazumno priznao krivicu za pridruživanje IS-u

Anadolija
Senad Koštić sporazumno priznao krivicu za pridruživanje IS-u
Optuženi Senad Koštić sporazumno je priznao krivicu zbog krivičnog djela pridruživanja stranim paravojnim formacijama u Siriji.

Predložena mu je kazna od godinu dana zatvora.

Optuženi Koštić Senad, rođen 22. oktobra 1993. godine u Velikoj Kladuši, državljanin BiH, naime, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH za pokušaj pridruživanja stranoj paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje izvan Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je osmislio plan i pribavio novčana sredstva sa ciljem da otputuje u Siriju, te da se priključi paravojnim i parapolicijskim snagama koje djeluju na području Sirije i Iraka u okviru struktura IS-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

U toj namjeri optuženi je spriječen od strane policijskih i sigurnosnih agencija, nakon čega je vraćen u BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od jedne godine.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje, kao i prava na ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu u ovom predmetu izrekne Sud BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije