Šemsudin Mehmedović: I državni novac i pozicije se "dijele" na štetu Bošnjaka i Ostalih

9
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović: I državni novac i pozicije se "dijele" na štetu Bošnjaka i Ostalih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u državnom Parlamentu te osnivač i predsjednik stranke Naprijed, održao je danas, 27. februara, press konferenciju na kojoj je govorio o reviziji rada, prikupljanja i raspodjele prihoda Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, ali i raspodjeli pozicija na državnom nivou.

Mehmedović tvrdi da se i novac i pozicije dijele na štetu Bošnjaka i Ostalih, a, "kao potvrdu" je, kako je rekao, istaknuo neke od "vrlo bitnih finansijskih "podataka u periodu januar - septembra 2023.

Ovaj zastupnik je potom nabrajao kako je vrijednost izvoza iz bosanskohercegovačkog entiteta RS-a u tom periodu iznosila nešto više od tri milijarde KM (31,6%), dok je izvoz iz FBiH iznosio 8.5 milijardi (68,4%). Također, vrijednost uvoza u RS je bila oko pet milijardi (26,1%), a u FBiH skoro 15 milijardi (73,9%).

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Istaknuo je ovaj državni zastupnik da je u julu prošle godine, štednja građana u bankama u FBiH iznosila 10,8 milijardi KM, a u RS-u 2,4 milijarde KM: "Znači da stanovnici FBiH imaju čak četiri puta više štednih depozita od stanovnika RS-a. Kada se analiziraju svi navedeni statistički podaci - RS-u ide 34,4 posto, a FBiH 62,05 - više je nego očigledno da se raspodjela godinama odvija na štetu FBiH, a u korist RS-a."

On je podsjetio i kako se na podračunu Centralne banke biH (CBBH) nalazi više od 250 mil KM neraspoređenih prihoda putarina, jer Upravni odbor UIO nije utvrdio metodologiju za raspodjelu prihoda. Mehmedović tvrdi da su se čelnici stranaka aktuelne parlamentarne većine na sastanku u Laktašima dogovorili da se sredstva podijele na način da 160 miliona ide FBiH, a 90 miliona RS-u, "što je suprotno odluci UO UIO iz 2018. kojom je propisano da će se poravnanje utvrdii nakon utvrđivanja metodologije".

"Kad pogledamo sve podatke, jasno je da bi svih 250 miliona trebalo pripasti FBiH", nastavio je Mehmedović, a onda istaknuo i nesrazmjernu nacionalnu zastupljenost pozicija unutar državnih institucija.

Šemsudin Mehmedović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Šemsudin Mehmedović danas na konferenciji

On tvrdi da je Bošnjaka bilo za osam stotina manje od broja pozicija koje im pripadaju prema popisu 2013. Slično je i u RS-u, u UIO, u Mostaru, Sarajevo... 

Stava je da se, nakon više od godinu dana od formiranja Vijeća ministara, stanje pogoršalo, "a to je rezultat (ne)rada Trojke": "Pa od 84 novozaposlena svega je 29 posto Bošnjaka, a još je poraznija činjenica da je na 19 rukovodećih pozicija šest Hrvata, devet Srba i samo četiri Bošnjaka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije