Semir Efendić odgovorio koga nikad ne bi podržao za federalnog premijera

6
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić odgovorio koga nikad ne bi podržao za federalnog premijera
Foto: Fena / Stranka za BiH

Stranka za Bosnu i Narodni evropski savez formirat će koaliciju, kazao je je predsjednik SBiH Semir Efendić na večerašnjoj press konferenciji nakon održane sjednice stranačkog vrha u Sarajevu.

 Efendić je naglasio kako su u toku i pregovori sa "Osmorkom".

"Imali smo određene razgovore. Ja konkretno sam razgovarao s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem. Izrazili smo spremnost za razgovore o programima, što bi u konačnici značilo koaliciju. No, mi insistiramo da u budući program eventualne koalicije bude ugrađen bitan dio o nastavku izgradnje infrastrukture, projektima u elektroenergetskom segmentu od kojih ovisi naša energetska neovisnost, rješavanje saobraćajnom povezivanju Sarajeva i Tuzle, Sarajeva i Krajine, smanjenje doprinosa na plate, reforma poreskog sistema", izjavio je istakao je on.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Semir Efendić odgovorio na Komšićeve tvrdnje o Amerikancima

Semir Efendić odgovorio na Komšićeve tvrdnje o Amerikancima

Potvrdio je da SBiH ima načelnu saradnju sa Demokratskom frontom i "mi ćemo inzistirati da se Demokratska fronta pridruži ovom paketu stranaka".

"Tražit ćemo da se i DF pridruži ovom programu i razgovorima koje vodimo s "Osmorkom". To nije naš uvjet, ali bi za formiranje vlasti na nivou FBiH i kantona bilo dobro da tu bude i DF. To što HDZ BiH kaže da mogu sa svima osim sa DF-om, mislim da oni ne mogu diktirati sve. Podsjećam da je upravo HDZ glasao za imenovanja ministra iz DF-a u resoru odbrane u Vijeću ministara", naglasio je Efendić.

Govorio je i odnosu SBiH prema Stranci demokratske akcije.

"Ne podržavamo da SDA nastavi voditi procese u FBiH. U ovoj situaciji ne bi podržali federalnog premijera iz ove stranke. Da li će na kraju doći do nekog trećeg paketa, da bude neka široka koalicija stranaka. Sami znate da bi SDA pod određenim uslovima mogla imati veći u u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, a da bi u Klubu Srba većinu imale stranke okupljene oko SDP-a. Na kraju će se morati tražiti neki sporazum ili kompromis", poručio je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije