Semiha Borovac: Iseljeništvo je jedan od najznačajnijih razvojnih resursa BiH

Radiosarajevo.ba
Semiha Borovac: Iseljeništvo je jedan od najznačajnijih razvojnih resursa BiH

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac kazala je u Luzernu, u Švicarskoj, na svečanoj promociji Humanitarne fondacije HIFS, kako zvanični pokazatelji potvrđuju da iseljeništvo iz Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od najznačajnijih razvojnih resursa zemlje, prenosi Anadolu Agency.

"Taj resusrs ne smijemo zanemariti, već, naprotiv, stalno poticati snaženje saradnje između BiH i njene dijaspore", kazala je Borovac koja je naglasila da su veoma značajne inicijative koje dolaze od bh. dijaspore. 

Među te inicijative spade i formiranje Fondacije HIFS koja je osnovana je s ciljem da snažnije organizuje dijasporu kako bi na bazi ljudske solidarnosti i međusobnih interesa realizirali humanitarne, ekonomske, obrazovne, kulturne, sportske i druge projekte. 

Ministrica Borovac informisala je brojne predstavnike bh. dijaspore koji su se okupili u Luzernu da je Ministarstvo pokrenulo niz aktivnosti da poveže dijasporu sa razvojem BiH, pri čemu je podcrtala značaj pokretanja i procesa izrade politike o saradnji BiH s dijasporom. 

Ona je naglasila da sve što radi na planu jačanja odnosa BiH i njene dijaspore smatra obavezom i Ministarstva i države u cjelosti naročito imajući na umu brojnost i značaj  dijaspore BiH koja samo kroz novčane doznake u BiH uplati i do tri milijarde KM godišnje, što čini i do 15 posto BDP BiH, navedeno je u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

"Želim pozvati sve organizacije i pojedince u dijaspori da međusobno sarađujete, bez obzira na vaše etničko porijeklo, politička i religijska opredjeljenja. Radite na iznalaženju osnove za međusobnu saradnju jer time efikasnije pomažete razvoju Bosne i Hercegovine", naglasila je ministrica Borovac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije