Selmo Cikotić: Premijer USK je prekršio dogovor

4
Radiosarajevo.ba
Selmo Cikotić: Premijer USK je prekršio dogovor
Foto: Fena / Selmo Cikotić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić govorio je za N1 o tome kako gleda na posljednja zbivanja s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Podsjetimo, ministar je ranije ponovo pozvao vlasti USK-a da otvore "Biru" za smještaj migranata.

"Mislim da je situacija rezultat složenog ustavnog, državnog i sigurnosnog sistema u Bosni i Hercegovini. U tom smislu Ministarstvo sigurnosti napravilo je sveobuhvatan plan, krenuli smo od prijedloga premijera USK i gradonačelnika Bihaća, i predložili smo Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara da migranstke kampove izmještamo van gradskih naselja. Izmještanje "Bire" u "Lipu" je bio jedan od prvih koraka. Nakon što smo napravili plan imali smo težak proces uvjeravanja EU da "Lipu", koja je služila kao COVID naselje, treba pretvoriti u prihvatni centar za migrante. Nakon toga premijer USK je prekršio dogovor i samovoljno izbacio 300 migranata i "Lipa" je zatvorena bez nekog odgovora. Predložilo smo da u ovom trenutku migrante izmjestimo u "Biru" na nekoliko mjeseci dok se "Lipa" ne pretvori u propisan kamp. Nakon toga bi "Biru" trajno zatvorili. To je taj plan", kazao je Cikotić

Riječ je o kampu koji su premijer USK i gradonačelnik Bihaća, zajedno sa međunarodnim predstavnicima, otvorili prije tri godine.

"U 'Biri' je znala biti i do 2.000 migranata, a sada je manje - 1.100. Svi ovi migranti su trebali biti smješteni u kampu u kojem imamo sve uslove i mogućnosti kontrole. Sve što smo obećali u prethodni četiri, pet mjeseci smo realizovali. Možda sve nije išlo tempom koji smo željeli, ali smo imali otpor iz međunarodnih institucija", rekao je Cikotić.

Optužuju vas da se dodvoravate IOM-u, a da ne pružate podršku građanima i vlastima u Krajini?

"Mi smo vršili pritisak na IOM da se "Lipa" ne zatvori u septembru. Sve smo to radili kako bi dobili potrebne pretpostavke da se od "Lipe" napravi prihvatni kamp. Ja se ni na koji način ne dodvoravam međunarodnoj zajednici", odgovorio je.

Na pitanje da li se plaši eskalacije situacije, Cikotić je odgovorio:

"Nismo ih mi doveli u USK. Pitanje migracije je vrlo kompleksno pitanje. U konkrentoj situaciji (da se migranti nasele u blizini ministra), ja bih prihvatio radije da su u kampu, zbrinuti i pod kontrolom nego ih pustio da tumaraju Bihaćom i okolicom i tako postanu prijetnjom. Treba znati da u ovom trenutku imamo znatno veći broj migranata na području Sarajevskog kantona nego u USK"

Ko je po vama odgovoran?

"Ja odgovornost prebacujem na one koji su odustali od planskog rješavanja ovog problema."

Na pitanje zašto nije u Bihaću, Cikotić je kazao sljedeće:

"Danas sam imao čitav niz sastanaka sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima u vezi sa ovim problemom. Šta bi značilo da odem u Krajinu, a premijer USK kaže da se ne želi sastati.

Da se ja pitam - migrante bih strpao u autobuse i izvukao iz Bosne i Hercegovine. Niko ih ne želi. Ali, oni su tu i to je realnost. Svaka zemlja ovaj problem reguliše na provodiv način i tako što se zna čija je odgovornost. Odgovornost u BiH počinje od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara pa sve do lokalnog nivoa."

Kompletan tekst pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije