Selmo Cikotić bi trebao biti novi ministar sigurnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Selmo Cikotić bi trebao biti novi ministar sigurnosti BiH

Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) je razmatrala prijedloge kandidata za ministra sigurnosti BiH nakon što je ostavku podnio Fahrudin Radončić i najavio kraj koalicije sa SDA na državnom nivou, javlja Patria.

Kandidirali su Selmu Cikotića.

Selmo Cikotić je rođen 25. 01. 1964. god. u selu Trpezi, (Berane, Crna Gora), gdje je zavrsio osnovnu školu. Vojnu gimnaziju je završio u Beogradu, a Vojnu akademiju (smjer ARJ PVO) u Beogradu, Rajlovcu i Zadru. U Školskom centru protivvazdusne odbrane u Zadru je radio od 1986. do početka rata.

Nakon pocetka rata u Bosni i Hercegovini napustio je JNA i priključio se Armiji RBiH. Tokom rata je obavljao više različitih duznosti u Armiji RBiH, od kojih je najbitnija dužnost komandanta Operativne grupe ”Zapad” i načelnika štaba 7. korpusa ARBiH.

Od početka 1995. do sredine 1997. godine je radio kao vojni ataše RBiH u SAD, a tokom tog perioda je učestvovao u Daytonskim mirovnim pregovorima kao vojni predstavnik u državnoj delegaciji.

Nakon povratka iz SAD obavljao je više različitih dužnosti u Vojsci Federacije BiH, od čega je najbitnija dužnost komandanta 1. korpusa, od početka novembra 2000. do kraja maja 2004. god.

Tri godine je radio u privatnoj građevinskoj firmi ”OKI doo” u Sarajevu.

Od 21. aprila 2007. do 12. februara 2012. godine obavljao je dužnost ministra odbrane BiH.

Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Od početka 2013. do početka 2016. godine je vodio predstavništvo Fondacije BIGMEV, koja razvija ekonomske odnose izmedju BiH i Turske.

Od početka 2016. god. do oktobra 2018. god. radio je kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića.

Od početka novembra 2018.god i dalje radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije