Jasenko Selimović: Ovo je historijska šansa, ne trebamo se igrati

Radiosarajevo.ba
Jasenko Selimović: Ovo je historijska šansa, ne trebamo se igrati

Ovo je historijska šansa, ne treba se igrati, kazao je zastupnik Švedske u Europskom parlamentu (EP) Jasenko Selimović komentirajući za Radiosarajevo.ba Strategiju proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Šveđanin bosanskih korijena kazao je da je sinoć u Europskom parlamentu održana maratonska sjednica na kojoj se temeljito raspravljalo o Strategiji. Čula su se neka važna promišljanja. Sve što je rečeno u Briselu, pojašnjava Selimović, može sažeti u rečenicu - ako budete dobro radili, ovo će izaći dobro.

Razgovarao: Faruk Vele 

 "Glavna poruka toga što smo čuli u utorak jeste da sve zavisi od Bosne. Otvorena su vrata, EU hoće da primi nove zemlje. Ako postoji rad na tome, ako se naprave neophodne reforme, ako se poboljša pravna država, unaprijedi borba protiv korupcije, postoji evropska, vrlo jasna perspektiva, ima kandidatski status, mogućnost da se čak cijeli Zapadni Balkan priključi EU. Ali, sve to, napominjem, jeste uslovljeno radom tih zemalja. Moraju se reforme napraviti, ne smije se čekati.  Ako se reforme stvarno naprave, ako se pravna država napravi, iskoriste mogućnosti komunikacije, digitalne mreže... Sve što su dali je vrlo pozitivno, ali još nije rečeno definitivno desit će se ulazak u EU bez obzira šta se radilo u zemlji. Nego desit će se ako se istraje na tom putu reformi", kazao je Selimović.

Naglašava da su ovo "divne novosti" iz Brisela.

"Kad sam počeo rad u EP, ljudi su rekli da se neće desiti proširenje EU. Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, rekao je da se to neće desiti, a danas su sve to promijenili. Ovo je strašno važna i dobra vijest. Važno je da nas podržavaju i da nam daju u budućnosti podršku. Suština je pravna država, Upitnik i poglavlja 23. i 24., država i pravo, to je vrlo važno. To je najvažnija stvar, da se insistira na tome, da se to napravi. Traže se, isto tako, dobrosusjedski odnosi, pomirenje i da se ima taj neki pristup svemu koji je sveobuhvatan. Da se priča o ekonomskom razvoju, da se priča o digitalnoj agendi i razvoju država. Nama je to jako važno", naglasio je.

europski_parlament.jpg - undefined

Prema njegovim riječima na liderima u BiH da se sve obaveze završe što prije, ali i na EU.

"Svi odgovorni u BiH moraju da povećaju tempo i da naprave što treba.

Važno je da EU nastavi svoj aktivizam dole, da se ne ugasi inicijativa. Ne može to biti 72 prioritet na dnevnom redu, već da se desi odmah! U aprilu i junu imamo samite, u julu treba da budu donesene odgovarajuće odluka. Zato treba završiti što se traži", naglasio je on.

Upitan da li postoji strah da će BiH, s obzirom na teške prilike u kojima se nalazi i brojne blokade, biti izolirana nakon što je potvrđeno da bi Srbija i Crna Gora mogli da uđu u EU do 2025. godine, što za BiH nije precizirano, Selimović dodaje da "nije siguran da to treba tumačiti tako".

"Svaka zemlja će biti ocijenjena prema svojim kvalifikacijama, neće biti zajedničkog ocjenjivanja. Znači ostavljena je neka mogućnost da se da svaka zemlja razvije na tom putu i da brzo dođe do priključena. Postoji, dakle, jedna jasna perspektiva, vrlo jasna evropska budućnost, koja je pred nama. Ona zavisi od toga, međutim, koliko se brzo budu radile reforme koje se od nas traže. Ovo je pozitivan korak, dobar korak, ovo je važan korak za nas, ali je sve opet na nama. Za Crnu Goru i Srbiju nije ništa napravljeno na način da se kaže ovo će se desiti bez obzira kako se stvari budu odvijale. Mi smo na neki način uslovljeni da se taj rad nastavi. Vrata su otvorena puno više nego su do sada bila", pojasnio je.

Zašto onda BiH nije dobila datum?

"Što se tiče datuma, bolje je dobivati konkretne datume, nego da ih nema. Žao mi je što BiH nije dobila datum, radio sam na tome da ga dobije. Ali nije se to desilo. Očito je svima, s druge strane rečeno, da koliko god ko radi, toliko će biti bliže EU. Vidite, ako BiH i druge zemlje budu brže radile nego ove koje sad to rade, kao što su Crna Gora i Srbija, one će brže i napredovati. Ne treba nedostatak datuma shvatiti tragično", zaključio je Selimović.

 

O Čovićevoj izjavi: Ne zanimaju nas kampanje

Komentirajući izjavu lidera HDZ-a BiH da oni koji žele građansku, u osnovi žele islamsku BiH, Selimović je naglasio "da se EP neće baviti izbornim kampanjama u BiH".

"Nas zanimaju rezultati tog, šta je napravljeno... Nama je jasno da se dešava izborna kampanja i svi pokušavaju da prikupe glasove raznim izjavama. Ja neću da komentiram, to nije dio mog posla", istakao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije