Sekulović i Stevović izopćeni iz Crkve

Radiosarajevo.ba
Sekulović i Stevović izopćeni iz Crkve

Oporbeni aktivisti iz Trebinja - Blaž Stevović i Nikola Sekulović izopćeni su iz Srpske pravoslavne crkve. Tako je danas presudio Crkveni sud s vladikom Grigorijem na čelu. Kao razlog se navodi vrijeđanje Crkve, vladike i naroda. Ovaj slučaj zapanjio je javnost, s obzirom na to da se ne pamti kad su vjernici izvođeni pred Crkveni sud, inače instituciju najviše korištenu za vrijeme inkvizicije u srednjem vijeku. Blaž Stevović je izjavio da je na saslušanju vladika Grigorije "bio i sudija i tužilac" koji je tvrdio da je svaka primjedba na episkopa, primjedba na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike.

"Na taj način je pokušao da mi stavi do znanja da je crkva on. Ja sam odgovorio da ostajem pri svim stavovima koje sam dosad izrekao u medijima u vezi s vladikom Grigorijem, a da i dalje poštujem SPC i obične vjernike", rekao je Stevović, navodeći da je vladici preporučio da se pokaje.

Nikola Sekulović kaže da je poziv na Crkveni sud "zloupotreba crkve u političke svrhe, politički linč i pokušaj da se zaustavi misija nevladinog sektora u Trebinju u dokazivanju kriminala i korupcije vladajućeg režima, uz sumnje da je u njih upleten i vladika Grigorije".

Šestočlani crkveni sud saoćtio je da se za vrijeme isključenja iz zajednice od Sekulovića i Stevovića da prestanu sa "svojim sablaznim i dušegubnim djelovanjem, koje je na štetu crkve i na njihovu propast", te da se iskreno pokaju i obrate za ponovni povratak u crkvenu zajednicu.

U saopštenju se navodi da je "došlo do povrede časti i dostojanstva služitelja olatara Gospodnjeg", što je "utvrđeno na osnovu svih činjenica pažljivo i očinski razmotrenih, a u vezi sa javnim djelovanjem Selkulovića i Stevovića protiv svetopredanjskog učenja i poretka svete, saborne i apostolske crkve pravoslavne".

"Sekulović i Stevović su u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, ružeći u isto vrijeme nevjestu Hristovu - crkvu Božiju u Hercegovini. Svjesno ili nesvjesno htjeli su da dovedu u pitanje i samu crkvenu zajednicu, koja se oko episkopa i sveštenika Božijih sabira, svjedočeći prisustvo i konačni dolazak Carstva Božijeg", navodi se u saopštenju,

Advokat Duško Tomić, koji zastupa Sekulovića i Stevovića, izjavio je Srni da je od predsjednika crkvenog suda, vladike Grigorija, tražio odgađanje suđenje nakon Vaskrsa, jer je u toku časni post, što nije uvaženo.

"Tražio sam da se odgodi suđenje, jer se tokom velikog posta vjernici moraju uzdržavati, ne samo od hrane, nego i od ružnih riječi i misli, a suđenje samo po sebi traži ružne riječi i ružne misli", rekao je Tomić.

Nakon što je novinar Federalne televizije Slobodan Vasković 18. marta ušao na posjed Sabornog hrama u Trebinju, gdje je namjeravao da snima materijal za reportažu, u čemu ga je spriječila grupa građana, Sekulović, je rekao da su "ovo koraci fašizma u Trebinju".

"Pa, ovo liči na srednji vijek kada je crkva proganjala sve one koji drugačije misle. Tužno je da se ovakva slika Trebinja šalje u svijet, jer ovaj grad zaslužuje bolje", rekao je Sekulović, koji je predsjednik političke partije Pokret za Trebinje.

FTV/SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije