Šejla Turković suprugu Zijadu: Hoćeš, bićeš osuđen

Radiosarajevo.ba
Šejla Turković suprugu Zijadu: Hoćeš, bićeš osuđen

 

U Sarajevu je nastavljeno suđenje zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića čiji pojedini članovi se terete za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz Aerodroma Sarajevo, otimanje dionica fabrike čarapa "Ključ" i pranje novca.

Šejla Turković, javio je Dnevni avaz, nastavila je svoje svjedočenje, a ispitivao ju je njen suprug Zijad. Ona je, kao i prethodna dva puta, vrijeđala tužioce Dianu Kajmaković i Olega Čavku te državne funkcionere. Šejla je bukvalno ponovila isto svjedočenje kao na prošlom ročištu.

Svjedokinja je ispričala okolnosti po kojima je upoznala ubijenog Marija Tolića, koji je jedne prilike bio u kući Zijada Turkovića, te ju je tada pitao "može li se čovjek sahraniti bez glave". Ona je pojasnila da se Tolić interesirao za Cvetka Simića, pripadnika zemunskog klana čije tijelo je pronađeno bez glave u Zagrebu.

Tužiteljica Kajmaković pitala je svjedokinju zašto je na prošlom ročištu tokom svjedočenja u jednom momentu prijetila tužiocu Čavki. Ona je odgovorila da tužitelja Čavku ne treba likvidirati, te da će on umrijeti od infarkta pošto je već dva doživio: „Čavka meni ništa ne može prišiti. Imam dokaze protiv njega i bit će uhapšen kada ja to odlučim.“

Ona je u jednom momentu kada ju je ispitivao njen suprug kazala da će on i ostali optuženi u ovom predmetu biti osuđeni prvostepeno. Zijad Turković je na to kazao "nisam baš siguran", na šta mu je Šejla odgovorila "bit ćete osuđeni". Kasnije je dodala da ima dokaze koji će potvrditi da je ovo suđenje montirano, a koje će priložiti u drugostepenom postupku.

Nakon kratke pauze Turković dao svom braniocu Fahriji Karkinu zahtjev za izuzeće postupajućih tužilaca. Podsjećamo da je ranije dva puta bezuspješno tražio izuzeće sudskog vijeća.

Svoj iskaz je dao i tužilac Kantonalnog tužilaštva Mirsad Šehović koji je kazao da mu je u ljeto 2010. došla Šejla Turković kako bi kazala svoja saznanja o zločinačkoj organizaciji. Šejla je poslije u Tužilaštvo došla sa suprugom Zijadom te je Šehović pozvao kolegu Ćazima Hasanspahića, koji je bio postupajući tužilac i koji je supružnicima Turković saopćio da je na odmoru i da će dobiti poziv da daju svoj iskaz. Šehović je naveo da ga je Hasanspahić kasnije obavjestio da je saslušao Šejlu, te naveo da ga ostalo više ništa nije interesovalo, jer je bio samo posrednik i nije vodio tu istragu. Potvrdio je također, da je Turkovića upoznao 2004. kada ga je saslušao kao svjedoka u predmetu ubistva Taiba Torlakovića.

Zijad Turković

Kao svjedok jučer se pojavio i Fikret Kajević koji se sudu predstavio kao ugostitelj i vlasnik motela "Rojal" koji se nalazi na vogošćanskoj petlji. Ranije je osuđivan za izazivanje opće opasnosti i pomaganje pri bjekstvu počinioca krivičnog djela.

„Zijada poznajem iz grada. Dolazio je kod mene sa suprugom i različitim ljudima. Isljama Kalendera sam znao kao klošara, nebitan je bio. Ne drogiram se, nikada nisam kupio niti prodao ili radio s drogom. Vidio sam u štampi da je Kalender kazao da sam ja od Zijada kupovao veće količine droge, na to ga je usmjerila ekipa Nasera Keljmendija. Dao sam iskaz u Tužilaštvu, a nikada me za drogu nisu pitali.“

Turković je pitao Kajevića da li je dolazio kod njega da se raspita o Hajrudinu Memoviću za kojeg je smatrao da ga je Darko Elez poslao da ga lividira: „Je li istina da sam ti rekao da se Memović okane mene i moje kuće“, pitao je Turković Kajevića, a on mu je odgovorio potvrdno.

Tužilac Čavka pitao je Kajevića da li bi priznao krivično djelo tokom svjedočenja izuzev da ima imunitet, a Kajević mu je odgovorio da ne bi priznao. Svjedočio je i Samir Bejtić, Turkovićev prijatelj koji je bio u pritvoru zbog ratnih zločina od 2002. do 2008.

„Zijada znam iz Njemačke. Bio je u Centralnom zatvoru par puta. Tražio sam da ga prebace u moju sobu ali to nije odobreno. Prebačen je u sobu u kojoj je bio Kalender i tamo su se njih dvojica upoznali. Pitao sam Kalendera fali li šta Ziki, a on mi je odgovorio "ne sikiraj se kao da je s tobom u sobi". Bili smo zajedno na šetnji. Tada je i Ismet Bajramović bio u centralnom. Znam da mu je Kalender htio prodati neki 'mercedes' kojem papiri nisu valjali, pa ga je Ismet naružio“, kazao je Bejtić.

On je, donosi Avaz, također ispričao da je prisustvovao telefonskom razgovoru između Turkovića i Eleza kada mu je Elez rekao da Šejli začepi usta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije