Seizmolozi objašnjavaju: Imaju li bh. građani razloga za paniku?

0
Radiosarajevo.ba
Seizmolozi objašnjavaju: Imaju li bh. građani razloga za paniku?
Foto: FTV/FENA / Seizmolozi o razornom zemljotresu

Teška noć je iza mnogih bh. građana. Nakon sinoćnjeg izuzetno snažnog zemljotresa koji je uzdrmao Hercegovinu i veći dio Bosne, ali i regiona, tlo je tokom noći nastavilo podrhtavati nešto slabijim intenzitetom.

Prvi zemljotres zabilježen je oko 23.08 sati, prema podacima Federalnog hidrometereološkog zavoda iznosio je 5,6 stepeni po Richterovoj skali, epicentar je bio kod Stoca.

Nakon svakog jačeg potresa obično uslijedi više manjih podrhtavanja koja uglavnom ne uzrokuju materijalnu štetu, ali su prirodna pojava nakon prvog i najjačeg potresa.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Merjema Genac, stručni saradnik za seizmologiju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, za FTV je kazala da nakon jačeg, slijedi niz slabijih zemljotresa.

"Vidimo da se tako i dešava. Rekla bih da građani nemaju razloga za paniku, svakako da trebamo svi biti u pripravnosti, ali ono što do sada vidimo jeste da je tlo trusno u Hercegovini. Ono se sada polako smiruje.

Što se tiče zemljotresa, uvijek je važno naglasiti da mi unaprijed ne možemo predvidjeti nikada kada će biti zemljotres.

Ono što mi kao Centar za seizmologiju i Federalni hidrometeorološki zavod radimo, jeste da pratimo seizmičnost naše teritorije i obavještavamo javnost", zaključila je Genjac.

Njeno obraćanje pogledajte na 8:15 minuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije