Seizmologinja Amra Krehić o jutrošnjem zemljotresu u BiH: 'Evo šta je najvažnije prvo uraditi'

1
A. M.
Seizmologinja Amra Krehić o jutrošnjem zemljotresu u BiH: 'Evo šta je najvažnije prvo uraditi'
Foto: Screenshot / Ilustracija / Zemljotres

U četvrtak ujutro, 7. marta, u 7:42 sati, područje Bosne i Hercegovine zatreseo je zemljotres umjerene jačine, pri čemu je Seizmološki centar Federalnog hidrometeorološkog centra (FHMZ) zabilježio magnitudu od 3 po Richteru (EMSC je javio da je potres iznosio 3,1, op. a.).

Epicentar potresa bio je lokaliziran na području Stoca, pokrećući diskusije o seizmičkoj aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

"Područje Bosne i Hercegovine je relativno seizmički aktivno, najaktivnije je područje Istočne i Zapadne Hercegovine, područje oko Banja Luke. Svjedoci smo bili pred Novu godinu, 30. decembra 2023. godine, da je bio zemljotres na području Zenice", rekla je za portal Radiosarajevo.ba seizmologinja Amra Krehić.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Seizmologinja Amra Krehić upozorava da je u trenucima zemljotresa ključno zadržati smirenost i pridržavati se sigurnosnih mjera.

Magnituda od 3 po Richteru i intenzitet između 3 i 4 Merkalijeve skale ukazuju na umjereno podrhtavanje tla koje može uzrokovati manje oštećenje.

Savjeti seizmologa za građane uključuju napuštanje objekata, izbjegavanje upotrebe liftova, sklanjanje ispod čvrstih štokova te udaljavanje od potencijalno opasnih konstrukcija.

Zemljotres u Bosni i Hercegovini

Zemljotres u Bosni i Hercegovini

Naglašavaju da panika nije korisna i da pridržavanje sigurnosnih uputa igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od ozljeda.

Ostanite informirani kako biste očuvali vlastitu sigurnost i sigurnost zajednice u slučaju daljnjih seizmičkih aktivnosti na ovom području. Redovito pratite seizmološke izvještaje i slijedite preporuke stručnjaka kako biste spremno reagirali u slučaju potresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije