Johann Sattler: Status quo iza nas, glavna tema je bila pristup BiH u EU

Patria
Johann Sattler: Status quo iza nas, glavna tema je bila pristup BiH u EU
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sastanak s ambasadorima Kvinte

Ambasadori zemalja Kvinte, uz šefa Delegacije Evropske unije u BiH održali su sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu na kojem je razgovarano o evropskom putu BiH. Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz mišljenja EU.

Donijet je zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo, Savjet ministara i oba kolegija Predstavničkog i Doma naroda da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz mišljenja kako bi VM moglo predložiti Akcioni plan.

Šef Delegacije EU Johann Sattler kazao je nakon sastanka da je tema bila i priprema za Samit EU i čelnika zapadnog Balkana 6. maja, koji će biti održan u vidu online konferencije.

Sastanak s ambasadorima Kvinte - undefinedFoto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Sastanak s ambasadorima Kvinte

„Status quo nakon ove korone je konačno prestao. Ohrabren sam političkom zrelosti koja ide u korist građanima BiH. Konkretnije razgovarali smo o temama unapređenje vladavine prava, boljem radu pravosuđa i VSTV-a, govorimo o temema nužnosti provođenja reforme javne uprave svemu onome što je za dobrobit građana BiH.

Razgovarali smo i na temu uvedenih mjera u kontestu COVID-a 19 i govorili smo o potrebi veće koorodinacije različitih nivoa, važno je da imamo koordinaciju između entiteta ali glavna tema je bila pristup BiH u EU“, kazao je Sattler.

On je istakao da je želja građana jasna i da je svjestan da je u proteklih godinu dana bilo frustracija zbog izostanka napretka.

„Zajednički sa kolegama amabasadorima sa članicama Kvinte pozdravili smo inicijativu Predjedništva BiH oko pokretanje mehanizma koji će omogućiti realizaciju evropskog puta“, dodao je Sattler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije