USK / Šef delegacije EU predao 11 novih vozila za MUP i zatražio zatvaranje "Vučjaka"

05. 11. 2019. u 22:05:00 Fena

Shares: 18

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler, prilikom posjete Bihaću, predao je 11 novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), ali i na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti tražio hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku.

"Osigurali smo 11 novih vozila za policijske službenike i sa ovom aktivnošću podrška Evropske unije u BiH dosegla je iznos od 36 miliona KM. Sredstva su naravno osigurana za rješavanje problema i izazova koji dolaze s migrantskom krizom. Naravno, ne idu sva za zbrinjavanje migranata i izbjeglica, nego se značajna sredstava usmjeravaju i za podršku lokalnim zajednicama", istakao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler.

Naglasio je i zahtjev koji je na današnjim sastancima uputio predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

"Na sastancima s gradonačelnikom, premijerom i članovima Vlade, te policijskim komesarom tražio sam hitno zatvaranje privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku. Ta lokacija je neuslovna i neprihvatljiva kada su u pitanju higijenski aspekti, a da ne spominjem blizinu miniranih područja", naglasio je Sattler.

Na današnjim sastancima prezentiran je i stav Evropske unije o eventualnom skorašnjem zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral. Rečeno je kako je to neizvodivo u kratkom vremenskom periodu, s obzirom da ugovori o korištenju prostora ističu 15. novembra.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić zahvalio je za podršku Evropske unije, ali i ponovio određene stavove Operativne grupe za  situaciju s migrantima u USK.

"Samo zahvaljujući podršci Evropske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovo apelovati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uslovima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih učesnika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanskog kantona", poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu, te najavio sutrašnju vanrednu sjednicu Gradskog vijeća.

NEMA KOMENTARA