Sebija Izetbegović: Izvještaj KCUS-a u Skupštini KS oborili su amateri

N. Ka.
Sebija Izetbegović: Izvještaj KCUS-a u Skupštini KS oborili su amateri
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Pres-konferencija KCUS-a

Nakon više od dva sata koliko je trajao prvi dio press konferencije na kojoj je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović prezentirala izvještaj o radu, novinari su dočekali da postave pitanja.

Neizbježno je bilo i ono o oborenom u Skupštini KS izvještaju o radu ove institucije.

„Neusvajanje izvještaja pokazuje amaterizam ljudi. Tog dana sam imala i sastanak sa premijerom. Činjenica je da su o izvjestaju raspravljali ljudi koji nemaju pojma o tome, to vise govori o njima nego o KCUS-u. Mi smo radili po planu“, odgovorila je Iztebegiović.

Novinare je i zanimala tema sastanka s premijerom Fortom, Sebija Izetbegović je pojasnila da je jedna od tema razgovora bio i moratorij na zapošljavanje i penzionisanje uposlenika čim se steknu uslovi.

„Premijer nam je rekao da on želi sa nama da sarađuje. Na moje insistiranje je vođen zapisnik, dobila sam neki prijedlog zapisnika koji je potpuno ne odgovarajući. Apelujem na Vladu Kantona Sarajevo da nam napišu papir da možemo da primimo specijalizante, da ne odu vani, jer neće dugo čekati“, kazala je Izetbegović.

Tokom press konferencije direktoricu KCUS-a pitali su da precizira koliko je pacijenata koji su upućeni u neke druge centre.

„Ne znam tačan broj, ali znam da je prijašnja Uprava nanoslila veliku štetu kliničkom centru, poručila je Izetbegović.

Novinare je zanimalo i „koliko je bilo pogrešno uspostavljenih dijagnoza“, direktorica Izetbegović je odgovorila da je i ona primjer pogrešne dijagnoze.

Rečeno mi je prije dosta godina da je sve bezopasno. Na koncu sam ja znajući kao doktorica i poslala sam nalaze u Austriju i zahvaljujući tome sam živa“, naglasila je Izetbegović.

Neizbježno je bilo i pitanje o ratnoj dokumentaciji koja je navodno nestala iz arhiva KCUS-a, Izetbegović je pak poručila da se sva ratna dokumentacija nalazi u KCUS-u i da je zaštićena.

„Kopija je predata Haagu i nije uništena“, istakla je.

Novinari su odlučili provjeriti „da li istina da pacijenti moraju sami da donose toplomjere, gaze i svu terapiju“. Direktorica Izetbegović odlučno je odbacila ove navode, te istakla da pacijenti ne moraju da kupuju nikakvu medicinsku opremu.

„Sve što pripada KCUS-u imamo, ne donosite ništa, ništa nije potrebno“, naglasila je.

Na pitanje „da li je tačna tvrdnja da je samo tri od šest aparata za hemoterapiju u funkciji“, Izetbegović je odgovorila da je to tačno.

„Dogovorili smo se sa dobavljačem da će nabaviti tri nova aparata, a da će tri pokvarena popraviti i donirati KCUS-u“, pojasnila je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije