Sebastian Kurz: Austrija, Njemačka i Švedska ne mogu više primati izbjeglice

Radiosarajevo.ba
Sebastian Kurz: Austrija, Njemačka i Švedska ne mogu više primati izbjeglice
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Prilikom današnjeg obraćanja novinarima tokom posjete Bosni i Hercegovini, Sebastian Kurz, ministar spoljnih poslova Republike Austrije posebno je akcentirao izbjeglički problem u Evropi. 

"Otvorenost i kultura dobrodošlice , koji su ispravni sa ljudskog aspekta, doveli su do toga da se povećao broj izbjeglica u Austriji. Neki od njih su izbjeglice, ali neki su i ekonomski migranti. Trenutno samo oko trećina ljudi dolazi iz sirije, a svi ostali iz ekonomskih razloga napuštaju svoje zemlje", rekao je Kurz, naglasivši da Austrija više neće moći primati izbjeglice kao prošle godine. 

"Austrija je primila 90.000 tražilaca azila u 2015 i to je drugi najveći broj u odnosu na broj stanovnika u državi. Za ilistraciju,  SAD je primila oko  10,000 izbjeglica,  a Kanada oko 25.000, što je mnogo manje od naše države". 

Kurz je naglasio da je od velikog značaja suradnja sa zemljama Zapadnog Balkana, pogotovo Makedonijom. Austrija će uputiti svu potrebnu pomoć zemljama koje se nalaze na tzv. Balkanskoj ruti, kako bi se smanio broj tražilaca azila koji stižu u Austriju. 

Izrazio je žaljenje što nisu uspjeli ostvariti dobru suradnju sa Grčkom koja ne želi prihvatiti pomoć EU u ovom pitanju, istakao je austrijski ministar spoljnih poslova. 

On smatra da bi se uz drugačije ponašanje Grčke u ovom problemu, smanjio intenzitet izbjegličkog vala. 

Na pitanje novinara da li to znači da Austrija problem izbjeglica želi "svaliti na ledja zemalja kandidatkinja za prijem u EU, konkretno Makedonije, Srbije, Crne Gore i uskoro i Bosne i. Hercegovine, Kurz je odgovorio odrično. 

Kada bi Austrija zatvorila granicu za izbjeglice to bi predstavljalo problem za Zapadni Balkan, a to svakako ne želimo, rekao je. 

"Ne možemo da nekome prebacujemo teret, već želimo da rasteretimo Makedoniju i spremni smo da u tom pogledu suradjujemo sa Makedonijom, Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana. 

Podsjetimo, austrijski ministar će tokom ove sedmice posjetiti zemlje Zapadnog Balkana, a jedna od najvažnijih tema o kojiima će se razgovarati bit će izbjeglička kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije