Sead Bekrić spreman svjedočiti na suđenju Mladiću

Radiosarajevo.ba
Sead Bekrić spreman svjedočiti na suđenju Mladiću

Sead Bekrić, koji je 1993. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio teško ranjen, mogao bi se kao svjedok pojaviti na suđenju Ratku Mladicu u Haškom sudu (ICTY), javila je agencija Associated Press.

"Sigurno bih svjedočio, i to ne za ili protiv Mladića, nego da bi se saznala istina o tome što sam svojim očima vidio u Bosni", rekao je Bekrić koji se u Haškom sudu već pojavljivao kao svjedok.

Sead Bekrić danas živi na Floridi sa suprugom i dva sina. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u 14. je godini teško ranjen, nakon što je u njegovom mjestu eksplodirala bomba za koju se vjeruje da je došla s pozicija snaga koje je kontrolirao Ratko Mladić.

Fotografija njegovog unakaženog lica 1993. bila je na naslovnicama mnogih svjetskih tiskanih medija. Nakon što je zahvaljujući Amerikanki Claire Halas došao u SAD, Bekrić je bio podvrgnut operacijama lica, nakon čega mu je lice rehabilitirano, ali liječnici nikada nisu uspjeli da mu povrate vid.

Kada je čuo da je Ratko Mladić uhićen, bio je u šoku, ali i zadovoljan, kazao je Bekrić. "Godine su prošle. Izgubili smo naše voljene i oni nam se nikada neće vratiti", rekao je on.

Bekrićev otac je ubijen za vrijeme rata u BiH, a njegova majka se nakon nekoliko godina provedenih u SAD-u vratila u BiH.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Madić uhićen je 26. maja u selu Lazarevo pored Zrenjanima, 16 godina nakon što je protiv njega u Haškom sudu podignuta optužnica za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije