SDS: Vještački izazvana kriza

Radiosarajevo.ba
SDS: Vještački izazvana kriza

Glavni odbor Srpske demokratske stranke( GOSDS) u petak je na sjednici u Banjoj Luci ocijenio da je kriza nastala zahtjevom za poništavanje zaključka Narodne skupštine RS-a „vještački izazvana i predimenzionirana, kako bi u njenoj sjeni Predsjedništvo BiH neopaženo uputilo zahtjev za punopravno članstvo u NATO savezu bez jasnog političkog stava i rasprave u RS-u“.

GOSDS-a također smatra „nedopustivim i licemjernim“ postupak srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da bez traženja političkog stava ili rasprave u NSRS-u glasa „za ovu sudbonosnu odluku“, te stoga SDS zahtijeva da se o odluci obavijesti entitetski parlament, a da o pristupanju NATO savezu, „ukoliko u njemu nije i Srbija, konačnu odluku donesu građani RS na referendumu“.

SDS je pozvao i sve stranke i poslanike koji su glasali za zaključke od 14. maja da svoj „nepromijenjen i legitiman politički stav potvrde izglasavanjem novih zaključaka u Narodnoj skupštini RS-a“.

GOSDS-a upozorava vladajući SNSD Milorada Dodika da ukoliko se ne bude pridržavao odluka NSRS za koje je i sam glasao, kao što je postupio prilikom usvajanja zaključka NSRS u vezi sa Distriktom Brčko, onda ne može od drugih pa ni od visokog predstavnika tražiti da poštuju institucije RS-a.

Povodom informativnih razgovora koje je SIPA vršila sa predsjednicima poslaničkih klubova u NSRS-u GOSDS-a poziva parlament da formira anketni odbor koji bi raščistio i javnosti na objektivan način predstavio sve nejasnoće i činjenice vezane za izgradnju administrativnog centra u Banjoj Luci i autoputa Banja Luka – Gradiška.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije