SDS traži ukidanje pretplate za Javni servis

Radiosarajevo.ba
SDS traži ukidanje pretplate za Javni servis

Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) podnio je u Parlamentu BiH prijedlog za promjenu zakona kojim se ukida način finansiranja javnih emitera kroz plaćanje obavezne RTV takse. 


''Neprihvatljivo i neodrživo je da se od RTV takse koju su primorani da plaćaju građani RS, 75 posto odlazi na finansiranje BHRT i FRTV, a samo 25 posto na finansiranje RTRS-a. Pošto ni jedan od tri emitera nije postao javni servis svih građana koji plaćaju RTV taksu, nego zastupa interese političkih krugova bliskih vlastima u entitetima, nije pošteno da ih finansiraju građani koji ih i ne gledaju'', rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić. 
 
On kaže da se radi o prijedlogu promjene dva zakona na nivou BiH koji tretiraju ovu problematiku i to Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Zakonu o Javnom radio-televizijskom servisu BiH. 
 
Promjenama je predviđeno da se umjesto iz obavezne RTV takse, javni servisi finansiraju iz budžeta entiteta koji su osnivači RTRS-a i FTV-a, a iz budžeta BiH da se finansira BHT. 
 
''Pozdravljamo izrečenu namjeru SNSD-a i PDP-a da podrže ovu našu inicijativu i nadamo se da će podršku dati i stranke iz Federacije BiH kako bi ona bila usvojena u Parlamentu BiH'', rekao je Bosić na konferenciji za novinare danas u Doboju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije