SDS se protivi sastanku u Karađorđevu

Radiosarajevo.ba
SDS se protivi sastanku u Karađorđevu

Srpska demokratska stranka (SDS) danas je kritikovala za sutra najavljeni trilateralni sastanku šefova država BiH, Srbije i Turske u Karađorđevu. 

Za SDS je, kako tvrdi u saopćenju, neprihvatljivo da novoizabrano Predsjedništvo BiH „nastavlja utabanom stazom Harisa Silajdžića i da se zajedno s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem stavlja u funkciju spoljne politike Turske koja neskriveno počiva na neootomanskim ciljevima“. 

Podsjećaju da su trilateralni sastanci Srbije, BiH i Turske do sada rezultirali „samo Istanbulskom deklaracijom kojom se grubo negira volja srpskog naroda u Republici Srpskoj i njeni interesi“. 

Stoga, od srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića očekuju da predsjednicima Srbije i Turske sutra „ponovi protest i neslaganje s Istanbulskom deklaracijom i prenese im stav da RS neće biti akter i ne podržava širenje neootomanske politike na Balkan“. 

SDS također najoštrije osuđuje „bahatost i raspništvo koje pokazuju članovi Predsjedništva BiH koji na turističko putovanje u Karađorđevo vode blizu 50 članova svojih kabineta, a sve o trošku budžeta“.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije