SDP želi smijeniti Zvizdića, SDA - Bećirovića

Radiosarajevo.ba
SDP želi smijeniti Zvizdića, SDA - Bećirovića

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas inicijativu da se u dnevni red naredne sjednice tog doma uvrsti tačka pod nazivom „Razrješenje poslanika Denisa Bećirovića s pozicije zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH“.   
Iz SDA navode i kako Bećirović slijepo slijedi politiku Zlatka Lagumdžije, te da koristi medijsku pozornost „za svoju ličnu promociju i promociju stranke i pokušava frizirati izvještaje parlamenta kao da mi bolje radimo nego ikad, a zapravo smo u katastrofalnoj poziciji“

„S obzirom na to da je Socijaldemokratska partija (SDP) ponovo, bez ikakvih razloga, nakon presude Ustavnog suda FBiH, pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Zvizdića s pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, SDA pokreće inicijativu za smjenu Bećirovića“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju predložene inicijative.     

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta Asim Sarajlić izjavio je  za agenciju Fena kako, i nakon odluke Ustavnog suda da su Zvizdića smijenili nelegalno, SDP ponovo sutra pokreće inicijativu za smjenu: „Pošto više ne postoji ni ta parlamentarna većina, ni 'petorka' ni 'šestorka' s Lagumdžijom, mi cijenimo da Bećirović i zbog tog razloga treba biti smijenjen.“


Denis Zvidić

Odgovor SDP-a: Antidržavni čin

A iz SDP-a poručuju kako je inicijativa SDA samo paravan, a ocjenjuju je „antidržavnim činom i dokazom da se SDA bori za fotelje, a ne za državu.“

Netačne su tvrdnje SDA da je zahtjev za smjenu Zvizdića bez razloga. Razlog itekako postoji, a leži u općepoznatoj činjenici da je u Federaciji formirana nova parlamentarna većina koju pored SDP-a čine SBB, HDZ BiH i HDZ 1990. Demokratska je praksa svugdje u svijetu da većina bira kolegij doma.

Ukoliko je SDA sa SDS-om i drugim partijama formirao novu parlamenarnu većinu na državnom nivou, onda to treba javnosti transparentno i saopćiti, da ne spominjemo da treba saopćiti i program na kojem se zasniva ta nova parlamentarna većina“, saopćila je ova partija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije