SDP zahtijeva objelodanjivanje dogovora s MMF-om

Radiosarajevo.ba
SDP zahtijeva objelodanjivanje dogovora s MMF-om

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je neobjavljivanje rezultata pregovora sa MMF-om, od strane Vlade FBiH, potpuno neprihvatljivo.

Federalni premijer Nedžad Branković danas tvrdi kako su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda zadovoljni navodnim "prihvatljivim i provedivim programima anti-recesijskih mjera" koje je Vlada FBiH prezentirala, kao i da je "Vlada FBiH dobila prolaznu ocjenu za svoje planove". U isto vrijeme, ministar finansija FBiH Vjekoslav
Bevanda tvrdi da se mjere tek sada trebaju usaglašavati i da je jedino dogovoreno koliko ce biti smanjena javna potrošnja.

Brankovićeva izjava jasno pokazuje da postoji dogovor oko konkretnih mjera koje su vlade u BiH prihvatile i obavezale da ce sprovesti u sklopu aranžmana s MMF-om.

Osnova demokratskog procesa je informisanje javnosti o radu vlasti, a pogotovo kada je u pitanju zaduživanje budućih generacija u sklopu aranžmana koji je uzrokovan bankrotom svih nivoa vlasti zbog prekomjerne potrošnje i nesposobnosti vladajuće koalicije. Skrivanje već dogovorenih mjera je nedemokratski čin i predstavlja pokušaj vlasti da dobije vrijeme za zakulisne radnje i manipulacije različitim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, rečeno je iz SDP-a

Zato SDP BiH zahtjeva da vlast odmah objavi sve detalje vezane za dogovor sa MMF-om.

"Pošto nas od ove vlasti ne bi iznenadilo da to odbiju, očekujemo da to zbog informisanja javnosti učini Međunarodni monetarni fond.", dodaju oni.

Jučer je Nedžad Branković izrazio zadovoljstvo što Međunarodni monetarni fond cijeni ozbiljnost namjera BiH koje se odnose na provođenje reformi i smanjenje javne potrošnje.

Komentarišući jučerašnje potpisivanje dogovora BiH sa MMF-om o trogodišnjem stand-by aranžmanu od 1,2 milijarde eura, Branković je rekao novinarima da podržava prijedloge za redukciju javne potrošnje, te da to treba da bude konkretizovano kod rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Napomenuo je da svi nivoi vlasti u FBiH treba da naprave uštede od 414 miliona KM.

Međutim, Premijer FBiH nije želio da komentariše inicijativu poslaničkog kluba SDP-a BiH koja se odnosi na izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi.

FENA/RTVFBIH/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije