SDP traži smjenu Sebije Izetbegović ili Upravnog odbora KCUS-a

Radiosarajevo.ba
SDP traži smjenu Sebije Izetbegović ili Upravnog odbora KCUS-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Damir Mašić
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Upravnog odbora KCUS-a i Vlade FBiH razrješenje dužnosti Sebije Izetbegović, direktorice ove institucije.

Iz ove stranke su reagirali nakon što je jučer ispred Onkološke klinike KCUS-a protestiralo nekoliko pacijentica s teškim malignim oboljenjima zbog toga što su dobile otpusna pisma prije isteka njihovog liječenja zbog neispravnih aparata za zračenje.

"Pacijenti su doslovno istjerani s klinike i upućeni da se sami liječe, odnosno da pronađu aparat za zračenje u nekom drugom kliničkom centru. Nakon što su mediji objavili da su pacijenti istjerani s klinike i da su im data otpusna pisma, pacijenti su isto tako na silu vraćeni na kliniku kako bi prekinuli proteste", naveli su iz SDP-a na današnjoj konferenciji za medije, te su istaknuli kako su pacijenti govorili i o lošem stanju u kojem se nalazi Klinika za onkologiju, teške higijenske uvjete, kao i činjenicu da su bili prisiljeni sami kupovati i hranu i lijekove.

19179223_10209940127524380_1019034256_o.jpg - SDP traži smjenu Sebije Izetbegović ili Upravnog odbora KCUS-a"Problem potpunog nedostatka lijekova i druge potrebne medicinske opreme na KCUS-u poznat je svakome ko je imao nesreću da se mora liječiti na KCUS-u toku mandata direktorice Izetbegović", naveli su iz SDP-a.

"Poznata je činjenica da se u KCUS nalazi u finansijskim problemima i dugovanjima, ali neljudskost s kojom aktuelni menadžment nastoji riješiti ta dugovanja nije zabilježena. Nedopustivo je da se vrše uštede na račun pacijenata koji zbog takvog ponašanja trpe ogromne zdravstvene posljedice.

Prema javno dostupnim dokumentima koje je sačinio KCUS, aktuelna uprava je u toku 2016. i 2017. godine na održavanje onkoloških aparata potrošila svega 14.800 KM, što je apsolutno nedovoljno i što je osnovni razlog zašto pacijenti s dijagnozom kancera ne mogu dobiti adekvatnu ljekarsku njegu. Samo usporedbe radi, prethodnih godina se za te troškove izdvajalo više od 250.000 KM godišnje", navode iz SDP-a.

19126184_10209940127564381_330575016_o.jpg - SDP traži smjenu Sebije Izetbegović ili Upravnog odbora KCUS-aDodaju da je pomenuti protest pacijenata na Klinici za onkologiju samo posljednji primjer na kojem se može vidjeti na koji način generalna direktorica KCUS-a, kao najodgovornija osoba, raspolaže sredstvima ustanove i na koji način je vodi.

"Javnost je upoznata s činjenicom da je više od 50 najkvalificiranijih i najuglednijih ljekara, od kojih su mnogi bili šefovi klinika, napustili KCUS upravo zbog takve politike aktuelnog menadžmenta.

Time je nanesena nenadoknadiva šteta KCUS-u jer odlazak takvih stručnjaka i u tolikom broju ne bi mogle podnijeti niti najbolje zdravstvene ustanove", naveo je Damir Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije