SDP: Sud treba vratiti ovlasti ministru Krajini

Radiosarajevo.ba
SDP: Sud treba vratiti ovlasti ministru Krajini

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Ustavni sud Federacije BiH da što prije donese privremenu mjeru kojom će se omogućiti ministru finansija FBiH Anti Krajini da do daljnjega obavlja svoju dužnost, prenosi Fena.

Neodgovorno i politikantsko djelovanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira koji je nezakonito smijenio ministra Krajinu početkom januara i time blokirao isplatu invalidnina za ratne vojne invalide, naknada za šehidske i porodice poginulih boraca te drugih davanja za budžetske korisnike, stvarajući na taj način politički i ekonomski haos u FBiH.

SDP BiH podržava nastojanja premijera Nermina Nikšića i Vlade Federacije BiH da iznađu zakonska rješenja kako bi se stanje normaliziralo i spriječio finansijski kolaps Federacije BiH, osigurala isplata invalidnina, naknada šehidskim i porodicama poginulih boraca,plaća zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugih davanja iz budžeta.

Još jednom pozdravljamo hitne i efikasne aktivnosti premijera FBiH Nermina Nikšića i Guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića kojima je osigurana isplata duga FBiH prema Fondu OPEC-a, čime je spriječeno finansijsko srozavanje rejtinga FBiH, ali i države u cjelini.

Kako Budimir ne pokazuje spremnost za odgovorno političko djelovanje u interesu naroda i građana Federacije BiH, rukovođen političkim motom „što gore, to bolje“, jedini način da se otklone posljedice njegovog neodgovornog djelovanje jeste brza reakcija Ustavnog suda FBiH i donošenje privremene mjere koja će omogućiti da ministar Krajina obavlja svoju dužnost u punom kapacitetu, stoji u saopštenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije