SDP: Stranke se trebaju baviti stvarnim problemima

Radiosarajevo.ba
SDP: Stranke se trebaju baviti stvarnim problemima

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na septembar koji će biti mjesec intenzivnih pregovora uoči sastanka na visokom nivou Evropska unija - Bosna i Hercegovina o procesu pristupanja BiH EU koji je zakazan u Briselu za 1. oktobar 2013.

Naglašena je važnost rješenja ključnih pitanja kao što su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci i pitanje vojne imovine.

S tim u vezi, predsjedništvo SDP-a pozvalo je sve relevantne političke faktore da također pokažu fleksibilnost i stvarnu želju za dogovorom.

Predsjedništvo SDP-a je dalo i punu podršku premijeru Nerminu Nikšiću i obavezalo sve one koji negdje obnašaju funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ispred SDP-a da, bez obzira na opstrukcije i kreatore politike što gore to bolje, rade na reformama i rješavanju ključnih problema.

Malo riječi o stvarnim životnim problemima

Na sjednici je podcrtan stav da je šteta za BiH da se veoma malo u javnosti govori o stvarnim životnim problemima i ekonomskim pitanjima, dok se pažnja uglavnom posvećuje sukobima pojedinaca i stranaka na temama od kojih zaista ne zavisi život običnog čovjeka. Jasno je da od politiziranja svih mogućih tema, populizma i manipulacija emocijama građana država Bosna i Hercegovina neće imati nikakve koristi, čak naprotiv, kažu iz SDP-a.

SDP smatra da bi ekonomija, socijalna pitanja, reforma ustava kao preduslov za nastavak EU puta i rješavanje pitanja vojne imovine kako bi napravili korak bliže punopravnom članstvu u NATO-u trebali biti primarna agenda svakog odgovornog političara i stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije