SDP se oglasio o Povorci ponosa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
SDP se oglasio o Povorci ponosa u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi sa organizacijom prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, stoji u saopćenju koje je medijima poslala PR služba ove stranke.

"Insistiramo na provođenju Zakona o zabrani diskriminacije i krivičnih zakona u BiH, te zahtijevamo adekvatan odgovor pravosudnih institucija u vezi sa napadima na organizatore i organizatorice.

Kroz implementaciju svog idejno-političkog programa i kapacitete u institucijama vlasti SDP BiH će se beskompromisno zalagati za jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki BiH", stoji u saopćenju SDP-a.

Polazeći od Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnih odredbi o ljudskim pravima i slobodama, SDP BiH u centar svoje političke aktivnosti stavlja zakonsko reguliranje ljudskih prava i sloboda i njihovo dosljedno provođenje.

Projekat razvoja Bosne i Hercegovine na načelima zapadnoevropskog iskustva demokratskog socijalizma, za SDP BiH podrazumijeva poštivanje kako političkih, tako i socijalnih prava svih i puno respektiranje pravde i jednakosti, kao njegovih temeljnih vrijednosti, smatraju u SDP-u.

"Naš cilj je društvo bez superiornosti i subordinacije, bez patrijarhata, rasizma, homofobije i transfobije, društvo bez predrasuda i diskriminacije.

Mi ne trpimo diskriminaciju na temelju spola, dobi, invaliditeta, boje kože, etničke pripadnosti, vjere, rodnog identiteta i seksualne orijentacije ili bilo čega drugog što nas čini jednakim ljudima - bilo na poslu, u slobodno vrijeme, u školi, kod kuće ili drugdje", ističe se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije